МИЛАНА ЧУГАЉ ДОБИТНИЦА ПРИЗНАЊА ЗА ВРХУНСКЕ РЕЗУЛТАТЕ У КУЛИНАРСТВУ Креативна гастрономија више од кувања

ЗРЕЊАНИН: Међу добитницима признања за врхунске резултате постигнуте на европским и светским такмичењима, које додељује Универзитет у Новом Саду, нашла се и Милана Чугаљ из Зрењанина, студенткиња на мастер студијама на Природно – математичком факултету, на Департману за географију, туризам и хотелијерство – смер Гастрономија. Признање је Милана заслужила сјајним резултатима у прошлој години.
м
Фото: Приватна архива

Освојила је златну и бронзану медаљу на Интернационалном такмичењу јужне Европе, које је одржано у Солуну, а које су подржале Светска кулинарска асоцијација и Влада Грчке, као и високо четврто место на такмичењу „Food vision by Open Balkan” у Београду. Ту је и признање за најперспективнијег јуниора - за свеукупан допринос развоју кулинарства и гастрономије у Србији, коју додељује Кулинарска федерација Србије.

- Одлука да упишем гастрономију дошла је некако природно и спонтано. Заинтересовала сам се за кување још са неких десет година. Рекла бих да моји родитељи и сестра такође имају таленат за кување, те су они уједно моји први учитељи и огромна подршка, како при одабиру занимања, тако и током самих студија. Такође, када сам дошла на прву припремну праксу, шеф кухиње ми је понудио рад у посластичарници. Од тог момента сам знала да је то оно што ме највише испуњава и где у потпуности могу да искористим своју креативност и да на тај начин повежем уметност и гастрономију – прича Милана Чугаљ.

Према њеним речима, студирање гастрономије на Департману за географију, туризам и хотелијерство представља идеалан спој науке и праксе. Студентима је пружена могућност да раде стучну праксу у неким од најпрестижнијих хотела и ресторана како у Србији тако и у иностранству. Постоји велики број стручних предмета кроз које се стиче теоријско знање, док се оно практично показује у модерно опремљеној гастрономској лабораторији. Студенти који покажу жељу за напредовањем, као и љубав према овом послу, имају огромне могућности да кроз разна тематска дешавања, као што су хуманитарни догађаји, радионице, конференције, што боље упознају посао и начин рада, те самим тим и напредују у послу.


Студент демонстратор

Циљева је много, али у години која је тек почела за Милану постоје приоритети.

- Главни циљ за ову годину јесте даљи професионални и академски развој.  План је да се ангажујем на семинарима, радионицама и активностима у склопу, али и ван факултета, који ће ми омогућити стицање додатних знања и вештина. Тренутно сам студент демонстратор и истински уживам у томе да делећи своје знање, такође и учим и унапређујем своје вештине. Наравно, циљ ми је да завршим мастер студије, а уједно и разматрам опцију уписа докторских студија - објашњава наша саговорница.


Успеси, истиче наша саговорница, понекад изискују доста одрицања. Слободно време проводи се на факултету, уз мало сна и доста стреса. Но, све је то саставни део успеха.

- Признање које ми је уручио Сенат Универзитета у Новом Саду представља валидацију уложеног труда, времена и посвећености, али и мотивацију за даљи рад и усавршавање. Све успехе делим са професорима и асистентима са Катедре за гастрономију. Професори који своје време несебично издвајају како бисмо ми постигли што боље резултате су др Бојана Калењук Пиварски, др Маја Бањац, Горан Радивојевић, као и Стефан Шмуговић и Велибор Ивановић - напомиње Милана.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести