Министар Ратко Дмитровић посетио Зрењанин: Први „Дани породице” биће у Перлезу

ЗРЕЊАНИН, ПЕРЛЕЗ: Први „Дани породице“ у Србији биће одржани 12. августа у Перлезу, најављено је приликом јучерашње посете Зрењанину министра за бригу о породици и демографију Ратка Дмитровића. Министар се у Градској кући састао са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром и његовим сарадницима, а на састанку је било речи о мерама популационе политике и тренутној демографској ситуацији.
dmitrovic 1
Фото: Dnevnik.rs

Том приликом је саопштено да ће манифестација „Дани породице“ у Перлезу трајати три дана и да она има за циљ промоцију породичних вредности и живота у сваком смислу. Планирано је да се спроводи едукација младих брачних парова, да буде одржана школа родитељства... Предвиђено је и отварање шеталишта, то јест некадашњег породичног корзоа, који се тренутно гради у том селу. У плану је и израда статуе посвећене мајкама.

Помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић, који је такође присуствовао састанку, сматра да је једна оваква манифестација неопходна и значајна, и да ће она бити покретач за остале такве догађаје. Додао је да је породица најважнији национални ресурс и да је зато кроз овакве манифестације потребно указати на њен значај.

Пејовић је истакао да ће први „Дани породице“ бити организовани уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију, Покрајинског секретаријата за социјалну политику, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Града Зрењанина и МУП-а Србије.

Фото: Dnevnik.rs

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура је изразио веровање да ће овај догађај наићи на позитиван ођек у овдашњој јавности. Он је такође подсетио на све што локална самоуправа ради када је реч о популационој политици и помоћи породицама и младим брачним паровима.

- Покушавамо да нађемо модалитете како бисмо породицу ставили у фокус и постигли још боље ефекте популационе политике коју спроводимо у нашем граду. И досадашње мере су биле значајне. Подсетићу да су изграђена два нова вртића, да је оформљено 14 нових вртићких група у селима и да немамо листе чекања за упис малишана – истакао је Салапура.

Он је напоменуо и да Град Зрењанин исплаћује ђачке и студентске стипендије, затим стипендије за стручно усавршавање, обезбеђује школски прибор за ђаке прваке, ауто-седишта за бебе... Указао је и на финансијску подршку коју родитељи добијају за новорођену децу, као и на то да су у градском буyету издвојена средства за финансирање вантелесне оплодње.

Министар Дмитровић је оценио да ће нам требати пуно времена да променимо или зауставимо тренд који је застрашујући када је реч о демографији.

- Нама су деца постала проблем, тешкоћа, не живимо више због њих, као што је раније било. Сада је центар свега аутомобил од 100.000 евра, стан од два ара, вила са 400 или 500 квадрата... Хедонизам је постао смисао живота, без имало жртве према ономе због чега смо и ми дошли на овај свет, а то је дете. Ми треба да будемо једна карика у животном ланцу, а тај ланац пуца. Нема поправке демографске слике без породице. Зато морамо да вратимо култ породице – поручио је Дмитровић.      

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести