МК Група улаже преко осам милиона евра у електрану на биомасу

ВРБАС: У област производње електричне енергије из биомасе улази МК Група, са својом чланицом МК Биогас, саопштено је јуче. Радови су у пројектној фази, а реализација, односно сама изградња постројења у Врбасу ће почети у септембру.
miodrag kostic, MK grupa Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Планирано је да електрана на биомасу буде пуштена у рад у фебруару 2020. године, саопштено је из МК Групе.

Србија, као аграрна земља има изузетан потенцијал када су у питању обновљиви извори енергије, а сада има само 12 постројења за биогас.

- Компаније, попут компаније „Суноко”, чланице МК Групе, које имају доста отпадних сировина, отпад од фарми и кланичне индустрије, као и нуспроизводе од шећерне репе, могу те сировине искористити за производњу електричне струје -  каже Предраг Божић, директор МК Биогас и додаје да оваквим иновативним инвестицијама МК Група доприноси заштити животне средине, али и ефикаснијем и одрживом пословању тог система.

Укупна процењена вредност инвестиције је 8,1 милиона евра, а МК Група је на овом пројекту усвојила решења компаније Вабио Технолоyи (Њабио Технологие ГМБХ) из Немачке, која већ четврт века креира напредна и одржива решења када је у питању биогас.

Процењује се да ће производња струје на годишњем нивоу бити око 20.000 мегават-сати што задовољава годишње потребе електричне енергије за отприлике 5.000 домаћинстава.

Биогас је једини обновљиви извор енергије који је погодан за производњу струје, топлотне енергије, гаса и течних горива. Добија се из обновљивих сировина као што су кукуруз, житарице, трава, органског отпада из прехрамбене индустрије и ђубрива. Производњом ове сировине, смањује се количина органског отпада као и емисија ЦО2 у атмосферу, чиме се значајно доприноси смањењу ефекта стаклене баште и очувању животне средине.

Србија спада у државе са великим потенцијалом у биомаси, али се код нас тај потенцијал слабо користи. Управо због тога, МК Група својим пословањем подржава циљ Србије да до 2020. године 27 одсто укупне енергије потиче из обновљивих извора. Стратешку опредељеност ка одрживим изворима енергије, МК Група је потврдила, првенствено, партнерством са италијанском компанијом „Финтел Енергиа Спа“. Сарадња која је почела 2007. године представљала је пионирске кораке у Србији у области производње зелене енергије помоћу ветроелектрана и соларних панела.

Пре нешто мање од пет година МК Група је са италијанским партнером отворила и први ветропарк у Србији - Ветропарк Кула који и данас снадбева електричном енергијом између пет и осам хиљада домаћинстава, доприносећи укупној енергетској сигурности, наводи се у саопштењу.

В. Х.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести