Млади копањем зарађују џепарац, а старији пуне кућни буџет

БЕЛА ЦРКВА: Органска производња захтева веће ангажовање, а највише приликом окопавања. На поседу „Egocari Serbia“ од 18.маја ангажовано је у просеку по 200 до 300 па и више копача дневно.
okopavanje bela crkva.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Посао се добро организује, а соја, кукуруз, сунцокрет, хељда, просо и лан на површини од 800 хектара у одличном су стању.             

Незапрашено семе, производња без капи хемије уз примену искључиво микробиолошких ђубрива у најкраћем описује органску производњу. Корови се у раним фазама развоја биљака сузбијају машинама, а касније је окопавање неминовно.

Долазе млади да допуне џепарац, али долазе и људи који годишњи одмор проводе радно како би кућни буџет увећали. Ради се на потесу Добричево, претходних недеља радници су били на различитим парцелама на којима је неопходно сузбити корове.     

“Ово је прва година да радим. Одлучила сам се за копање без обзира на то што су ми сви говорили да је тешко и да нећу издржати. Смета топлота, али посао није тежак",  каже Анђелка Новаков из Старчева.

Александар Миљковић из Плочица пре десет дана је био на матурској вечери, а сада са мотиком зарађује џепарац и тврди да му није тешко јер копа већ три године.

„Пре три године је било баш тешко јер нисам био вичан, доста су ме враћали. Баба ме је научила да копам и сада нема проблема. Јесте, тежа је мотика од књиге, а ко хоће може и једно и друго, важна је воља“, тврди Александар.          

“Сузбијање корова окопавањем вишеструко је захтевно за газдинство. Корови се уништавају искључиво механичким путем. Копање нам захтева знатна финансијска средтва. Али и добру организацију великог броја људи који копају, али то је део посла у органској производњи и тако радимо“, каже Нада Беркеш, руководилац системом квалитета.       

На једном делу имања у јеку је жетва пшенице, на другом окопавање и заливање пролећних култура. Да је посао добро организован сведочи и то да стрњишта након жетве не остају дуже од дан-два, одмах се заоравају.

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Oпштине Бела Црква. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.7502
Најновије вести