Мокрин у пројекту прекограничне сарадње са Мађарском: Последња оаза велике дропље

МОКРИН: Пројектом прекограничне сарадње „Очување кључних животињских врста панонских степа у пограничном подручју Мађарска - Србија”, у оквиру Интерег-ИПА програма Мађарска-Србија обезбеђено је око 280.000 евра, којим је предвиђено да пашњаци велике дропље на северу Баната, код Мокрина и у околини, буду заштићени на знатно вишем нивоу.
droplje sajt spec rezervata
Фото: Специјални резерват природе "Пашњаци велике дропље"

Пројекат је представљен у Мокрину, и како је истакнуто, подручје пашњака велике дропље прошириће се на око 6.800 хектара, како би се овде допринело очувању станишта ретке и угрожене птице. Специјални резерват природе „Пашњаци велике дропље” је установљен одлуком Владе Републике Србије 1997. године, просторе се на подручју Мокрина, Остојићева, Сигета и Јазова. Резерват тако захвата делове општина Кикинде, Чоке и Новог Кнежевца, као последња оаза велике допље у Србији

У мокринском Ловачком друштву „Перјаница”, које је управљач Специјалног резервата природе „Пашњаци велике дропље” сматрају да ће реализацијом пројекта стећи услове да развијају еко туризам. Пројекат је започет прошле године и трајаће до средине ове године. Председник ЛУ „Перјаница” Богица Божин каже да ће се поред проширења заштићеног подручја које се простире на подручју три општине упослити још два радника, а радиће се и на ограђивању пашњака.

Фото: Специјални резерват природе "Пашњаци велике дропље"

У делу Специјалног резервата природе „Пашњаци велике дропље” раније је подигнут визиторски центар, а очекивања су да ће се популација велике дропље повећати, за шта је неопходно да се из Мађарске врате мужјаци ове највеће птице летачице на свету.

„Наш део пројекта је очување станишта степске шарке која је веома ретка врста змије настањена на свега два места у Мађарској, углавном у низијама, као и на западу земље, а највише на подручју нашег националног парка“, рекао је Золтан Вајда из Националног парка „Кишкуншаг”.

Водећа установа на пројекту је Покрајински завод за заштиту природе, а партнери су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине АП Војводине, Ловачко удружење „Перјаница” које је управљач Специјалног резервата природе „Пашњаци велике дропље”, а прекогранични партнер је дирекција Националног парка „Кишкуншаг” из Мађарске.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести