Муке Зрењанинаца с дивљим депонијама: Чим једна оде, појави се друга

ЗРЕЊАНИН: Градска управа Зрењанин објавила је јавни позив за прикупљање понуда за уклањање дивљих депонија на територији града. Рок за подношење понуда је 4. новембар, након чега ће бити изабран најповољнији понуђач, који ће се упустити у овај велики посао. Како је наведено на Порталу јавних набавки, процењена вредност овог посла је 150 милиона динара, а основни критеријум при одабиру извођача радова биће понуђена цена. Према нашим сазнањима, планирано је да овај посао буде обављен у наредне три године.
smece
Фото: Dnevnik.rs

На територији града ове године је мапирано 27 дивљих депонија. Ове депоније пријавило је и свако село на територији града, осим Лукићева, сазнаје „Дневник“.

- На територији села имамо једну дивљу депонију и обећано нам је да ће она бити уклоњена. Банатски Деспотовац нема званично место за одлагање кабастог отпада, а донедавно је грађевински материјал могао да се одлаже поред пута према рибњаку. Сада је то забрањено. Људи се сналазе како знају и умеју, а комунални отпад из села односи ЈКП „Чистоћа и зеленило“ из Зрењанина - каже председник Савета Месне заједнице Банатски Деспотовац Божидар Коњик.

У Фаркаждину постоји место за одлагање отпада који није комунални. Налази се ван села, на условно речено згодном месту, до ког води уређен атарски пут, али је одлагалиште претрпано.

- Мештани имају потребу за одлагањем отпада који није комунални. Капацитет привременог одлагалишта није довољан. Ми повремено машинама, које имају житељи, мало разгрнемо ту гомилу, али потребно је да нам велике машине из града дођу најмање неколико пута годишње и да ту депонију озбиљније санирају. Дођу повремено, али то није довољно – истиче секретар Месне заједнице Фаркаждин Владимир Бокинац.

И у Книћанину имају дивљу депонију ван села. На њу мештани одлажу кабасти отпад, док комунални односи „Чистоћа“. Слична је ситуација у свим селима на територији града, а слично је и у граду. Буyетски новац се троши за уклањање дивљих депонија, али врло брзо на истом месту никну нове. То се може видети и на фотографијама које нам је послао читалац из Елемира. Пре неколико година тамо је санирана дивља депонија, а на истом месту се формирала нова.

У селима, кажу наши саговорници, имају пољочуваре који повремено и ухвате на делу неодговорног појединца, који одлаже отпад на непрописном месту, али се ретко упуштају у судске процесе.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести