Мурал на зиду летње позорнице на обали Тисе: Успомена на Вукана

ТИТЕЛ: „Оно што чиниш у животу, одјекује у вечности”, речи су римског цара Марка Аурелија, из другог века нове ере, исписане на муралу са ликом прерано преминулог Вукана Зечевића из Титела (1993-2021).
С. Диклић/Чарна Зечевић
Фото: С. Диклић/Чарна Зечевић

О младом правнику у његовом Тителу, као и свугде где год се затекао, нико није имао лоше мишљење ни ружну реч. Био је пун знања, љубитељ историје и жива енциклопедија, увек спреман на шалу и безазлене „зврчке” којима је увесељавао своје друштво. Мурал на зиду летње позорнице на обали Тисе, у непосредној близини споменика борцима из другог светског рата, настао је свега неколико месеци по трагичној Вукановој смрти..

Из разговора са његовом сестром Чарном, одличним студентом српског језика и књижевности, која управо ради свој мастер рад, сазнали смо да је иницијатива за осликавање мурала са Вукановим ликом потекла од групе његових пријатеља, који су сви дали допринос у складу са својим могућностима, али искрено и од срца. Део новца обезбедила је породица Зечевић и њихова родбина. Мештани су с одушевљењем и одобравањем прихватили израду мурала. Испоштована је процедура око дозволе за израду мурала, обавештена је полиција и локална самоуправа. Аутор мурала је Милан Милосављевић- Дерокс из Београда.

- У разради је идеја да урадимо и документарни филм о његовом животу. Биће укључени његови пријатељи и породица, биће ту фотографије и видео-

-записи из његовог детињства, изјаве његових пријатеља о њему, делићемо лепе успомене из наших живота са њим. Све ће то бити уобличено у филмску причу која ће остати за успомену нама који смо га волели и живели са њим и за њега – каже Чарна Зечевић.

У плану је и организовање меморијалног фудбалског турнира у септембру. Он је фудбал изузетно волео и тренирао га је. Средства прикупљена од турнира била би упућена у хуманитарне сврхе.

Текст и фото: С. Диклић

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести