На Грожђебалу преко сто хиљада гостију

ВРШАЦ: У граду под кулом завршена је јубиларна 60. манифестација Дани бербе грожђа – Грожђебала, а овом тродневном догађају присуствовало је преко 100 хиљада гостију из Србије, али и суседних земаља. Само из суседне Румуније било је преко 20.000 посетилаца.
Vršački groždjebal Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Виногради су ове године добро родили, а локална самоуправа је одрешила кесу и сваке вечери на главној бини наступили су најпопуларнији певачи фолк и забавне музике. У Винској улици крај Градске куће бројне мале винарије нудиле су вино у боцама од пет литара по багателним ценама, оно квалитетније у бутељкама од 0,7 литара било је скупље, воће и грожђе продавало се и у по околним сокацима, а на “ђинђуварницама” било је свега од „игле до локомотиве“.

Добошар је позивао госте да на штанду КУД-а „Лаза Нанчић” пробају ширу који су на лицу места цедили његови чланови, показивали су како се некада грожђе газило, како се муљало и како се чува тадиција у производњи вина. Крај некадашње аутобуске станице на дугачком плинском роштиљу посетиоци су сами пекли кобасице, многи су их донели  од куће, за само две стотке, ту се нудило пиво из гајби.

Пре и после концерата штрапацирало се као на некадашњим корзоима, а у кафанама уз звуке тамбураша уживало се до јутарњих сати. Тако је било и у винским подрумима на чувеном Путу вина према Гудурици. Задњег дана више хиљада људи је од поднева уживало у Вршачком карневалу на којем су продефиловале бројне домаће плесне групе из студија, али и вршачких школа, затим  из Зрењанина Српске Црње, Панчева, Лесковца, већег броја културно-уметничких друштава. На челу у окићеном фијакеру са боцом вина парадирао је чувени Стеријин јунак градоначелник Винко Лозић са новом девојком  мисицом бербе Марином Гранић из Ритишева и њеним пратиљама изабраним прошлог петка у хотелу „Србија“. Посетиоци, навише деца, уживали у  су лову на падобранчиће са грожђем, али  бројним робним наградама, бацаним из авиона. А увече Винко Лозић је „вратио кључ града“.

Туристички посленици су задовољни реализацијом богатог програма, посетиоци богатом понудом, а трговци и угоститељи добрим пазаром.

 Р. Јовановић

EUR/RSD 117.4680
Најновије вести