На хакатону победила апликација за учење знаковног језика

ИНЂИЈА: Начин употребе виртуелне реалности у сврху образовања, била је тема првог VR хакатона одржаног у Стартит Центру Инђија.
д
Фото: Приватна архива

Победник хакатона био је тим „Pixels2Pixels“ који је осмислио VR апликацију за учење знаковног језика, а наградни фонд износио је чак 1.000 евра.

Победнички тим „Pixels2Pixels“ осмислио је апликацију VR equal app, која нас поред учења знаковног језика учи и да смо сви једнаки уз слоган „We are equal“. Према статистици број људи са оштећеним слухом је у порасту, док у неразвијенијим деловима света нема квалификованог стручног кадра, из тог разлога апликација је намењена подједнако деци са посебним потребама, као и њиховим другарима из одељења и едукацији кадрова у неразвијеним деловима света.

У оквиру хакатона у Инђији студенти су имали прилику да током 48 сати осмисле, развију и представе своја ИТ решења на задату тему. Било је 25 учесника распоређених у шест екипа који су поред простора за развијање својих идеја имали и посебне просторије за одмор и све што им је било потребно за време трајања хакатона.

Ово је био шести ИТ догађај који се реализује ове године, у оквиру пројекта XBIT, који се финансира из прекограничног ИПА програма Хрватска-Србија. Као партнери у Србији пројекат спроводе Минис­тар­ство трговине, туризма и телекомуникација, Удружење грађана СЕЕ ИЦТ и Факултет техничких наука у Новом Саду.

В. Х.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести