На Раванград вајн фесту љубитељи вина и напољу се загрејали

СОМБОР: Пошто су због пандемије коронавируса прошле године Сомборци остали ускраћени за једну од овдашњих најомиљенијих туристичких манифестација, „Ravangrad wine fest”, туристички посленици су одлучили да ове године ипак реализују ову манифестацију, али под отвореним небом.
s
Фото: Dnevnik.rs

Ни чињеница да се све већи скуп винара са запада Бачке, али и из целе Србије и земаља из окружења одржао у оваквим условима, на потезу од Дечијег одељења градске библиотеке до Народног позоришта, односно на простору познатијем као Кабаре, није спречио овдашње љубитеље вина и њихове бројне госте да походе 12. по реду омборски сајам вина.

Посетиоци су имали прилику да уживају у музици сомборских бендова „Ђувегије“, „Gitarart plus“, „The hat matters“ и дуа „Кум“, а на штандовима су могли поред вина и хране, да пробају и неке друге специјалитете излагача. Такође, љубитељи вина имали су прилику да присуствују и стручном предавању специјализоване фирме „ATP Irrigation“ посвећеном противградним мрежама односно о њиховој, поред основне и додатној улози у заштити винограда и од мраза, инсеката и птица. Поред тога, сомелије и енолог Љубица Радан је одржала предавање „Како се читају винске етикете“.

- Успели смо након оне прошлогодишње паузе да се организујемо и да не дозволимо да  још једну годину будемо без омиљеног хедонистичког фестивала Сомбораца и њихових гостију - рекла је Зденка Митић, од недавно директорка градске Туристичке организације Сомбора, на чији се позив одазвало педесетак винара, али и произвођача виноградарске и енолошке опреме, као и произвођача хране и традиционалних производа села.

Манифестацију је, као што је то од самог почетка установљена традиција, отворио и првом чашом излагачима и посетиоцима наздравио градоначелник Антонио Ратковић, а жедни нису остали ни посетиоци, пошто су уз купљену карту добили на поклон и винску чашу за дегустацију вина. Вина је било у изобиљу, а међу излагачима су доминирале винарије које већ годинама уназад представљају своје производе на овом фестивалу.

- Као и претходних шест година доносим купиново вино у Сомбор, у име  Туристичке организације Вршца представљамо понуду нашег града, али и купиново вино које производимо у селу Купиник надомак Вршца. Све купине су из нашег засада, у истом селу нам је винарија тако да све што произведемо од купина то претворимо у вино. Ова манифестација расте из године у годину, организација је на високом нивоу, тако да смо веома задовољни, иначе не бисмо ни долазили.  Задовољни смо и самом публиком у Сомбору која воли вина и која је расположена да проба нова вина, нове укусе – није штедео речи похвале за домаћине Душан Таталовић, власник истоименог Подрума купиновог вина.

Како је виноградарство и винарство све чешћа пасија, па и озбиљан посао и самих Сомбораца и житеља околних села са повољним тероаром, на овогодишњем фестивалу добре капљице сачињене од грожђа, свој новитет је представила и винарија „ВРТ“ из Риђице, која у последњих неколико година својим производима враћа негдању славу тамошњих подрума који су снабдевали и крунисане главе. Тако су Сомборци и њихови гости могли да дегустирају коктел-пенушац, направљен од грожђа са риђичке плантаже власника Радослава Трипковића, уз помоћ словеначких подрумарских експерата.

Да сарадња само унапређује квалитет вина доказали су и из још једне сомборске винарије, Винарије „Јокић“, која је представила своја три бренда.

- Сва наша вина су сортна, грожђе је са Фрушке горе, а производњу имамо овде у Сомбору. Млада смо винарија, постојимо тек од 2018. године и углавном смо присутни на оваквим манифестацијама, мада нас већ има и на винским картама неколико локала у Сомбору – каже Мирослав Јокић.

Где се добро пије, мора се и добро јести, па су пажњу привукли и специјалитети недавно отвореног сомборског Етно ресторана „Шараге”.

- Ресторан  припрема искључиво домаћа јела, а када кажем домаћа мислим првенствено на јела која су припремљена на дрвима. Значи сва врста печења на дрвима, сач је на дрвима и посебно имамо бундевару, здраву храну везану са кукурузом, пихтије... не недостаје ни наше домаће ракије ...- представио је укратко ресторан у којем је менаџер Драган Ристић.

М. Мћ

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести