Награђена прича о мосту Девет грла

КИКИНДА: За причу о мосту Девет грла, између Мокрина и Чоке млади новинар Радио Кикинде Бранислав Угринов освојио је сребрну повељу на 19. Међународном фестивалу репортаже и медија ИНТЕРФЕР 2014.

Месец дана му је, каже, било потребно да уради ову репортажу, заинтригиран питањем ко је у ствари саградио мост Девет грла.

- Неки причају да су то били Турци у 16. веку, док историчари тврде да је мост саграђен 1860. године. Стога сам разговарао са стручњацима и настала је занимљива репортажа. Захваљујући лепој тамбурашкој музици дочаран је Банат. Морам да напоменем да је тонски, репортажу уобиличио Драгиша Константинов и захваљујући њему она звучи тако добро - каже Бранислав Угринов .

Он истиче да дугује захвалност саговорницима професору историје Лазару Демићу, професору Драгољубу Бадрљици и председнику Месне заједнице Мокрин Горану Думитрову на сарадњи. Мост Девет грла, како је показала репортажа, изградила је Аустроугарска 1860. године, тако да Мехмед Паша Соколовић нема везе са овим мостом, који мало подсећа на  онај вишеградски. До забуне је дошло и због песме у којој се спомиње Мехмед Паша и мост Девет грла.

-Узбуђен сам и срећан због ове награде, пре свега због Радио Кикинде која је поново у најбољем светлу представљена. Радио Кикинда сваке године учествује на овом фестивалу и има највише освојених награда у читавој држави у категорији радијски репортажа – каже Бранислав Угринов, који је награду освојио у конкуренцији 180 репортажа.

А. Ђуран

 

EUR/RSD 118.0719
Најновије вести