Након Градске куће реконструише се и фасада Жупаније

СОМБОР: Како се приводе крају радови на реконструкцији Градске куће, а све припрема за почетак замашног посла коначног уређивања Грашакловићеве палате као новог средишта сомборске културе, крајем јула уследио је и јавни позив овдашње локалне самоуправе за јавну набавку реконструкције монументалног здања Скупштине града.
Град Сомбор/Уз обнову уличне фасаде, реконструишу се импозантна врата и дрвени прозори на старом здању
Фото: Град Сомбор/Уз обнову уличне фасаде, реконструишу се импозантна врата и дрвени прозори на старом здању

Овај јавни позив, након чије реализације би требао да буде враћен пун сјај градског, али и администртативног седишта Западнобачког управног округа, у ствари је само наставак радова на реконструкцији Жупаније, пошто је пре неколико месеци завршена обнова унутрашње фасаде овог објекта.

Зграда некадашње Бачко-бодрошке жупаније, по чему ово препознатљиво сомборско здање и данас носи колоквијални назив, а данас Градске управе Града Сомбора изграђена је пре више од два века. Зграда је битно измењена и дограђена 1882. године. Главна фасада према Тргу Цара Уроша требало би да буде реконструисана, јер је малтерски слој на спратовима постао нестабилан, а дотрајала је и столарија.

Јавном набавком предвиђена је детаљна реконструкција и рестаурација уличне фасаде, чиме би требало да буде сачуван, односно обновљен садашњи изглед. Планом радова предвиђено је обијање дотрајалог малтера, преглед орнамената и њихово поновно учвршћивање по потреби, односно израда нових.

Лунета грба на централном делу уличне фасаде биће демонтирана и израђена нова са грбом Града Сомбора. Ту се оригинално налазио кип Светог Павла, заштитника Бачко-бодрошке жупаније, а након Другог светског рата светац је замењен грбом СФРЈ. После распада Југославије на месту грба некадашње државе постављен је историјски грб

Сомбора као слободног краљевског града, одштампан на лиму, који се и данас види и који сасвим очигледно одудара од монументалности здања Жупаније, а који би према техничким захтевима инвеститора морао да буде израђен од ливеног, лакокомпозитног материјала, отпорног на атмосферске утицаје.

Пројектом реконструкције спољне фасаде Жупаније, окренуте ка Тргу Цара Лазара је предвиђено да буду у потпуности реконструисана импозантна двокрилна дрвена улазна врата, као и нешто мања врата са леве и десне стране, требало би да буду замењени и дрвени прозори, а реконструкција обухвата и постављање новог декоративног осветљења Жупаније.

Како се наводи у јавном позиву, који је отворен до последњег дана августа, вредност јавне набавке је процењена на 25 милиона динара а избор извођача радова који не би смели потрајати дуже од 70 календарских дана, чије ће понуде бити отворене управо 31. августа, биће условљен искључиво најнижом понуђеном ценом.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести