Наставља се градња бициклистичке стазе у Хоргошу

КАЊИЖА: Већ наредних дана наставиће се изградња бициклистичке стазе кроз Хоргош, у оквиру Интерег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Пројекат “Хоргош-Реске-Сегедин - Добар пут спаја људе” као водећи корисник реализује општина Кањижа, а партнери са мађарске стране су јој локалне самоуправе Реске и Сегедина.
2
Фото: Dnevnik.rs

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер и  технички директор ДОО “Еко Градња” из Зрењанина Зоран Бјелан, потписали су уговор за извођења радова. у вредности нешто више од 18,3 милиона динара. Фејстамер је потписао и уговор са , директорком фирме “БСБ Инжењеринг” из Новог Кнежевца Браниславом Бањац, о техничком надзору радова у вредности 695.000 динара.  

- Чим се испоштује процедура пријаве градилишта и извршимо све неопходне припрему радове ћемо почети око 15.августа, што је најраније што према закону можемо. Посао ћемо урадити у даху у предвиђеном року до краја новембра, али очекујем да ћемо изградњу завршити и брже - изјавио је Зоран Бјелан.

Изградиће се скоро два километра бициклистичке стазе кроз насеље Хоргош, што је пракитчно наставак раније изграђене деонице од центра Хоргоша до изласка из насеља према Кањижи. Према речима Бјелана траса је прилично лака за градњу, међутим, постоје и извесне потешкоће као што је дрвеће које је неопходно уклонити, као и ситни технички детаљи који су предвиђени пројектом.

- Ми смо извршили увид на терену и мислим да неће бити никаквих проблема. Крајњи рок за завршетак радова је 29.новембар, а очекујем да ћемо радове извести за 45 до 60 дана - прецизирао је Бјелан.    

Председнику кањишке општине Роберту Фејстамеру је драго да су добили за реализацију овај пројекат прекограничне сарадње у вредности око 200.000 евра, што суфинансира Европска унија, а 15 посто је удео из буyета локалне самоуправе општине Кањижа, као сопствено учешће.

- У оквиру овог пројекта завршићемо бициклистичку стазу коју смо пре неколико година започели од центра Хоргоша до краја насеља према Кањижи. Наравно, радујем се да Покрајински секретаријат за привреду и туризам реализује европски ИПА пројекат који се тиче и општине Кањижа, јер ће се израдити техничка документацију од центра Хоргоша до граничног прелаза са Мађарском Хоргош-Реске 2, као и од излаза из насеља Хоргош све до Сенте. Надам се да ћемо за неколико година имати и целокупну техничку документацију од српско-мађарске границе до Сенте, па ћемо моћи да конкуришемо за даљу изградњу ове бициклистичке руте - каже Фејстамер.


На бициклистичком коридору „Еуро бело 11”

Бициклистичка стаза кроз Хоргош је на траси источноевропског коридора “Еуро вело 11”. Овај бициклистичка рута протеже се од североистока Норвешке , преко средње Европе до Атине у Грчкој у дужини од око 6.000 километара. Кроз Војводину се пружа од граничног прелаза Хоргош-Реске 2 преко насеља Хоргош, Кањижа, Сента, Ада, Бечеј, Зрењанин, Перлез, Опово и даље ка Београду, где се после спаја са међународном бициклистичком рутом “ЕуроВело 6”


Изградња ове деонице бициклистичке стазе кроз насеље Хоргош допринеће безбеднијем одвијању саобраћаја, а то је само сегмент мреже бициклистичких стаза које се укрштају на територији кањишке општине, као предуслов за развијање бициклистичког туризма.

- Свакако желимо да се уз друге видове туризма на територији наше општине развија бициклистички туризам. Више бициклистичких рута иде преко Кањиже. Тако са банатске стране из правца Мађарске, преко Ђале, Српског Крстура и Новог Кжежевца већ је изграђена бициклистичка стаза и преко моста на реци Тиси наставља према Кањижи и даље према Сенти. Поред рута која од границе преко Хоргоша иде према Сенти, трећа рута је од Хоргоша према Суботици. Три бициклистичке руте  пролазе кроз општину и у стратешком смислу важно нам је да бициклистички туризам дигнемо на већи ниво - сматра Фејстамер.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести