Настављено измуљавање и уређење обале Великог Бачког канала

СОМБОР: Од пре неколико година коначно је почело уређење једне од водених жила куцавица овог дела Европе, Великог Бачког канала, који почиње свој пут у околини Сомбора, тачније од Бездана на Дунаву, а до сада је реконструисано око 35 километара овог вештачког водотока, својевременог хидролошког техничког чуда.
veliki backi kanal, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Радови на његовом уређењу су настављени и почетком овогодишње грађевинске сезоне, па су тако отпочели и радови на измуљавњу и уређењу обале на делу ВБК код Сомбора, од моста на путу ка Стапару до преводнице код салашког насеља Чичови.

Како наводе из надлежног Јавног предузећа „Воде Војводине“ у чијој је надлежности и ВКБ, на овој деоници урађени су припремни радови и уклоњена је биљна вегетација која је одложена на постојећу депонију, како би се омогућило прављење инспекционе стазе. Такође, у плану су и радови на измуљавању корита канала сувоземном механизацијом, док ће се измуљени материјал одлагати на депонију.

Извођачи су уведени у посао 21. фебруара, а радове изводе сомборско Водопривредно предузеће „Западна Бачка“, ВДП „Горњи Банат“ из Кикинде и „Тадис нискоградња“ из Госпођинаца.

- Ревитализација канала има већу стратегију, а то је снабдевање Бачке водом из Дунава код Бездана и у техничком смислу представља приоритет, и веома је значајна за развој регионалних подсистема за наводњавање - објаснили су надлежни из ЈП „Воде Војводине“. М. Мћ

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести