Научни скуп о Великој рацији завршен посетом Чуругу

ЧУРУГ: Покрајински заштитник грађана – омбудсман и Матица српска организовали су научни скуп са међународним учешћем „80 година од погрома у Великој рацији – корак даље ка заједничкој будућности“, а дан након одржавања скупа, представници Матице српске, као и покрајински омбудсман, посетили су Чуруг, где је рација и започела.
1
Фото: Б. Рашић

Најпре су посетили Музеј жртава рације, који је смештен у житном магацину Бранка Новакова Топалова, једном од два, где је око 500 мештана довођено, мучено и касније убијано, а дан данас на зидовима су видљиви трагови свирепих злочина. Након тога, положили су венце на Споменик жртвама рације, на насипу поред Тисе, у близини места где су хиљаде жртава побијене и бачене под лед.

Покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић истакао је да је осам деценија од погрома у Великој рацији догађај који заслужује пажњу, не само од стране доносилаца одлука, него и од оних који раде на унапређењу и заштити људских права.

„Превентивним радом можемо да учинимо један корак напред ка заједничкој будућности, а то је да кроз учења из прошлости схватимо шта треба сада да чинимо, како се такве ствари не би догађале и у будућем времену. Долазак у Чуруг, у место где се започело са том полицијском акцијом, са одмаздама, свакако желимо да скренемо пажњу, не само академској и стручној, него и општој јавности, да је то нешто о чему морамо стално да разговарамо. Нико нема право да заборави, свака жртва има право на пијетет и морамо да учинимо све што је потребно, да млади људи буду упознати са тим на прави начин“, подвукао је покрајински заштитник грађана.

Генерални секретар Матице српске др Милан Мицић казао је да ће се историчари права и даље бавити рацијом и да сматра да је потребно ући у шира истраживања, која се тичу мађарског окупационог система у Бачкој у периоду 1941-1944, као и која се тичу мера и активности које је тај окупациони систем предузимао, пре свега против српског и јеврејског становништва.

„На одржаном мултидисциплинарном скупу о Великој рацији у Шајкашкој говорили су историчари права, историчари књижевности, а циљ скупа није било само подсећање, него да учесници представе своје радове и да дођемо до нових сазнања о злочину и о жртвама, као и о злочинцима, суђењима. Истраживања о погрому нису завршена, траже се даља истраживања која ће се тицати људских судбина, индивидуализације жртава, односно људских судбина пре овог догађаја и на тај начин такође треба одати дужну пошту страдалима. Истакнуто је и да догађаји из 1942. нису инцидент, у питању је континуитет злочина, који су мађарске окупационе власти спроводиле на територији Бачке“, објаснио је др Мицић.

Председник Меморијалног друштва „Рација 1942“ Божидар Војиновић рекао је да током целе године одржавају помене и моле се за жртве, не само у дане када је злочин почињен.

„Злочин је започео 4. јануара 1942. у Чуругу, познат као крвав ледени Божић. То је урађено са идејом окупаторске мађарске војске, која је починила злочин само због тога што неко није био исте вере и нације као они. Сваке године на Бадњи дан одржавамо парастос и помен жртвама, да не бисмо дошли у ситуацију да други пут сахранимо жртве, односно да их препустимо забораву, а то се неће десити док год наше друштво постоји“, нагласио је Војиновић.

М. Рашић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести