Наутичари чекају повољније услове за пловидбу Тисом

ЗРЕЊАНИН: Да ли Тиса може да нам буде овогодишње море, питају се многи. Да, али за отприлике две недеље, каже Саша Попов, из Наутичког клуба Бегеј.
Nema dovoljno vezova koliko je interesovanje vlasnika plovila Foto: privatna arhiva
Фото: Нема довољно везова колико је интересовање власника пловила Фото: приватна архива

- Водостај Тисе је у овом тренутку врло висок а, према прогнозама које ми наутичари пратимо, река узводно и даље расте. Не само што је висока, него је и врло брза. Да није било ових великих киша, проток воде би био 400 кубних метара у секунди, а сада је то 1600 кубика у секунди - истиче Попов и додаје да брза Тиса носи разне наплавине, као и стабла, а боја јој је мутно жута.

Сва пловила су тренутно на везу, јер пловидба није безбедна. Наде се полажу у Дунав, који је у опадању, што значи да ће моћи да прими воду из Тисе, па се у наредних десетак дана очекује нормализација стања и испловљавање.

-У овом тренутку Тиса није баш најбоље место за купање, пецање и пловидбу - категоричан је Попов.У марини на Тиси, код Арадца, тренутно је на везу 120 пловила. Могло би их бити још више, да има слободних везова.

- Могли бисмо примити још педесетак пловила, толико има интересовања, али не можемо да се ширимо, јер немамо простора. За наутички туризам влада све веће интересовање, али то није од данас, тако је већ неколико година - истиче Попов.

Фото: Ладислав Бауер потврђује да у мутној води најбоље ради сом Фото: приватна архива  

Наутичари једва чекају смиривање водостаја, па да заплове. - Пловила су у води, поринута још почетком маја. Сада нам треба мало више сунца, престанак падавина и добар ветар у леђа – каже Саша Попов.

Иначе, без обзира на тренутно стање, Зрењанинцу Ладиславу Бауеру је у четвртак пошло за руком да на Тиси улови сома тешког чак 60 килограма.

- Овог капиталца уловио сам на вршку, што је посебан начин рибарења. Вршка се, као врста замке, постави тамо где треба и сом, када уђе у њу, не уме да изађе – каже Бауер.

Он је, иначе, страствени риболовац и алас, и кад год му време дозволи са другарима је на Тиси. Ово му је највећи улов до сада. Каже да у мутној води, баш каква је сада Тиса, најбоље ради сом.

 Ж. Балабан

 

 

 

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести