Недеља џентлмена у Бечеју: Дејан Цукић пробио лед

БЕЧЕЈ: На отварању четврте манифестације Народне библиотеке Бечеј познате као „Недеља џентлмена“, наступио је реномирани музичар, један од најбољих познавалаца рокенрола у нашем окружењу, новинар, преводилац и публициста у тој области Дејан Цукић. У наставку седмице очекује се низ атрактивних гостију из области културе, науке, уметности.
т
Фото: В. Јанков

-  Жеља нам је да суграђанима скренемо пажњу да наша библиотека није само место за изнајмљивање књига, већ важна станица дешавања у области културе – рекла је у поздравној беседи директорка Народне библиотеке Бечеј Ђијанта Ловаш.

У име локалне самоуправе домаћине и госте поздравио је на српском и мађарском језику председник Скупштине општине Бечеј Игор Киш, а манифестацију је подржао и Покрајински секретаријат за културу.

Маријана Ђаковић из Одељења за развој библиотечке делатности  упознала је присутне да је акценат разговора са Дејаном Цукићем његов преводилачки рад, биографија рок музичара, а саговорник је био и фронтмен реномираниг бечејског музичког састава „Ева Браун“ Горан Васовић.

- Одабрао сам за ову прилику три књиге у којима су представљени Елвис Присли, који је био недодирљив шездесетих, Џими Хендрикс после њега и Елтон Џон који је обележио деведесете године прошлог века. У преводилачком послу је битно да се познаје дух језика, како би на најбољи начин читаоцу дочарали ауторову жељу да приближи личност или одређене догађаје, али и познавање материје о којој се пише. Имам добру сарадњу са издавачком кућом „Лагуна“ и очекујем да се број превода садашњих петнаестак књига увећа - рекао је Цукић.

После више од сат времена разговора, на ред је стигла музика. Прво је у препуном дворишту библиотеке са гитаром у рукама извео неколико нумера сам, а онда у пратњи два млада локална бенда, женског састава „Led Filles“ и  то је, по сопственом признању, први пут да је наступио у пратњи женског бенда, потом „Rok Bones“ на задовољство присутних имао мини концерт.

 В. Јанков

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести