Немања Рудан факултетско знање примениће на газдинству

ЗРЕЊАНИН: Немања Рудан из Зрењанина има 24 године и апсолвент је на Економском факултету у Суботици.
с
Фото: Приватна архива

 Још само неколико испита дели га од звања дипломираног економисте.

Али, и кад добије диплому, Немања ће знање стечено на факултету применити на оно чиме се бави већ неколико година. А то је рад на пољопривредном газдинству.

- Баба и деда у Јанковом Мосту имају пољопривредно газдинство и већ неколико година, уз њихову помоћ и подршку, бавим се повртарством и воћарством. Што се тиче повртарства, највише се бавим производњом белог лука. Кад је реч о воћарству, имамо воћњак са око 1.000 стабала крушке виљамовке – прича Немања Рудан и додаје да му у послу, осим бабе и деде, много помаже и рођени брат Милан.

Немања је, како каже, још док је био ђак средње економске школе, схватио да уз помоћ математике, односно економије, може да унапреди рад на породичном газдинству.

– Пољопривреда има много потенцијала, а ја верујем у мала породична газдинства, од којих се, уз паметно улагање и економисање, може лепо живети, као што је то случај у целом свету. Одлучио сам се за бели лук, јер за њим постоји потражња, а тражња постоји и за крушкама. Културе наводњавамо, јер без тога рода нема. Има још простора за унапређење производње – истиче Немања.

Своје производе Немања углавном пласира велепродајама и већ има развијену мрежу откупљивача у Зрењанину, Београду и Новом Саду. Ипак, једва чека да се усвоје измене закона који регулише продају на кућном прагу.

– Садашњи закон има доста ограничења која би изменама требало да се уклоне и да произвођачима олакшају продају на кућном прагу, не само сировине, него и полупроизвода, као што је, на пример, бели лук у праху – објашњава наш саговорник.

Када се то догоди, он планира проширење газдинства, а размишља само о повртарству и воћарству јер, каже, класично ратарство резервисано је за велике системе.

Диплома економисте много ће му помоћи да посао заокружи.

– Сигуран сам да је данас лакше нешто произвести него продати. Ту ће ми знање из економије много помоћи, али своју будућност везујем за пољопривреду – закључује Немања Рудан, економиста и пољопривредни произвођач из Зрењанина.     

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести