Николаус Лутероти, амбасадор Републике Аустрије посетио Сомбор

СОМБОР: Сомбор је радо угостио највишег дипломатског представника Аустрије у Србији. Николаус Лутериоти именован је за амбасадора у априлу прошле године, а током његове прве службене посете Сомбору, у улози домаћина била је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.
1
Фото: Заједничка посета Градском музеју

Пријем за амбасадора и његове сараднике уприличен је у импресивном здању Скупштине града, Жупанији, где је одржан и састанак на ком су се, након презентације географских и привредних потенцијала, али и културолошких одлика домаћина, разматрале могућности за даљу сарадњу Сомбора и Републике Аустрије.

Амбасадор  Николаус Лутероти рекао је да је много добрих ствари чуо о Сомбору и да се због тога одлучио да дође у посету како би разговарали о могућностима сарадње и о продубљивању постојећих пројеката.

- Односи између Аустрије и Србије никад нису били бољи, а то почива на томе што политички, привредни и културни односи имају дугу традицију. Најважније у тој сарадњи јесу заправо људи. У Бечу има много људи који су пореклом из Србије и чине важну групацију становништва у Аустрији, те везе јесу заправо највећи разлог што Аустрија подржава Србију на њеном путу ка Европској унији- рекао је Лутероти истакавши заинтересованост аустријских инвеститора за привредна улагања у Сомбору, што је понукало сомборску градоначелницу да увери свог госта у намере локалне самоуправе да што више побољша целокупни привредни амбијент, али и обезбеди свим потенцијалним инвеститорима сву потребну помоћ.

- Свакако и ми се радујемо свакој будућој сарадњи и имамо много идеја и пројеката које би могли да реализујемо. Живот великог броја наших суграђана на територији Аустрије, посебно Беча, јесте нешто што нас везује, али свакако и једна добра пракса локалних самоуправа и генерално државе Аустрије да направе квалитетнији живот за своје грађане, што је свакако циљ и града Сомбора- истакла је градоначелница Душанка Голубовић.- За нас је од великог интереса да аустријски инвеститори препознају Сомбор као локацију која би била атрактивна за њихова улагања и у том смислу свакако да ћемо се максимално потрудити да изађемо у сусрет захтевима инвеститора.

Гости су у пратњи градоначелнице и њених сарадника пешке обишли главну сомборску Улицу Краља Петра Првог и посетили Градски музеј где им је презентована стална поставка ове значајне културне установе. Кроз богату колекцију експоната презентована је целокупна историја овог подручја. Заједно су посетили и Хуманитарно удружење Немаца „Герхард“ где су се у упознали са актуелним радом и историјатом овог удружења, које је дало свој велики допринос не само очувању немачке културе и традиције овдашње немачке заједнице која је вековима имала велик утицај на развој Сомбора и околине, већ и успостављању нових веза између земаља немачког говорног подручја и Србије.

М.Мћ

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору“ реализује ДВП продукција, а суфинансира град Сомбор. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести