Њива непажњом загађена сировом нафтом из бушотине НИС-а

КАЊИЖА: У салашарском крају Бичкеј пута у атару Долина код Кањиже, изливањем сирове нафте из оближње НИС-ове бушотине у прошли понедељак изазвано је загађење околног земљишта на њиви Петера Бичкеја.
s
Фото: Dnevnik.rs

Власник њиве Бичкеј, који живи на оближњем салашу надомак бушотине, није баш одушевљен што има извор нафте на свом имању, не само због тога што је због техничких проблема и пропуста дошло до изливања нафте на ораницу, него и због околности да му је последњих година загађена вода из бунара.

Из Нафтне индустрије Србије тим поводом саопштено је да је дошло до изливања нафтел али да је проблем у року од 24 сат саниран.

Петер Бичкеј заједно са комшијама салашарима, који су суочени са загађењем животне средине, алармирао је јавност и надлежне за решавање ове проблематике. Мештани сматрају да је до свега дошло због непажње и неодговорности приликом рада на бушотини, где се се ради ремонт. Из пластичних базена постављених код бушотине сирова нафта се односи неколико пута на дан, када се напуне, јер је колико су обавештени зачепљен одводни цевовод према према сабирној станици, па је очито дошло до преливања, када базени постављени кај бушотине нису благовремено пражњени.


Шта цури из јапанског багрема?

Петер показује да се од пре две године нешто чудно дешава и на огромном стаблу јапанског багрема који је стар више од века, колико и салаш који су градили његови преци.  

- До пре две године тога није било. Цури из стабла нешто као уље или нафта, не знам шта је. Нисмо испитивали, па не знамо шта је – каже Петер Бичкеј.

Његов комшија Жолт Бичкеј констатује да се интензивно ради на старим бушотинама, али и новим изворима “црног злата” на Нафтног поља “Велебит” у атарима на подручју Трешњевца, Долина, Тотовог Села и околине те да се мештани жале због гажења њива, али и због оштећења локалних путева, које би требало поправити.

Из НИС-а наводе да су у сарадњи са Општином Кањижа почетком зиме посули 80 кубика туцаника за поправку Бичкеј пута, “како је заједно договорено између НИС-а и мештана који користе Бичкеј пут”.


– Први комшија Петера Бичкеја, на чијој њиви је дошло до загађења сировом нафтом, јавио је шта се десило у понедељак у осам сати, па сам одмах све документовао фотографијама и видео снимком тренутно стање – објашњава одборник у СО Кањижа Дејан Пејак. – Видљиво је било да у потоцима тече сирова нафта на његовој њиви. Знам да комшија већ више година има проблема са загађењем воде у бунару, чији водоносни слој је на 105 метара. Контактирао сам све надлежне службе из еколошког и пољопривредног сектора, па се надамо да они раде сада свој посао и искрено се исто надам да ће реакције бити адекватне.

Власник парцеле загађене сировом нафтом и његове комшије очекују да из компаније НИС предузму кораке да се контаминирано земљиште уклони, те да се уместо загађене донесе друга плодна црница.

Фото: Dnevnik.rs

- Није лако, не знам шта ће бити, када ће и колико платити ову велику штету. Ове године сигурно неће на тој земљи ништа родити. Ја овде живим од те земље и због тога што је нафтна бушотина на њиви имам само проблема. Баш сам добио позив на суд, туже ме јер их наводно нисам пустио да прођу. Годишње за аренду за тај део њиве, за један квадрат, добијам свега 9.000 динара. Обично када се раде ремонти на бушотини то је трајало отприлике 12 дана, а овог пута се одужило више од три месеца. Проблема имам са водом већ дуже време. Када је пустим из чесме, појављују се мрље од нафте или уља, па због тога морамо да користимо уређаје са филтрима за пречишћавање, да би уопште могли користити воду – указује Петер Бичкеј.

Из НИС-а истичу да је на нафтном пољу „Велебит“, у понедељак, 12. марта дошло је до изливања око 20 литара нафте на земљу приватног власника, Петера Бичкеја.

“Стручне службе НИС-а су одмах приступиле санацији земљишта и у року од 24 часа уклониле слој земље на тој локацији. Истовремено, уместо уклоњеног слоја донет је нов слој земљишта у циљу враћања поседа у првобитно стање”, наводе из националне нафтне компаније.

Још се истиче да су пре изградње бушотине, власник њиве је са НИС-ом потписао уговорни документ којим су регулисана питања закупа земљишта и накнаде штете у време ремонта. НИС измирује све обавезе према Петеру Бичкеју у складу са потписаним уговорним документом.

“Одмах по пријави господина Бичкеја о потенцијалном загађењу воде у бунару, стручне екипе НИС-а су изашле на терен и узеле узорак воде. На основу анализе у референтној лабораторији није утврђено присуство угљоводоника у води”, наводе из НИС-а, напомињући да се Петер Бичкеј није раније обраћао Погону са примедбама.

Текст и фото: М. Митровић

Bojan
21.03.2018 • 20:37
Informacije u ovom clanku su neistinite.
EUR/RSD 117.5878
Најновије вести