Њиве у атару Боке испрскане хербицидом

ЈАРКОВАЦ, НЕУЗИНА: Сави Давинићу из Јарковца непозната лица уништила су кукуруз на 13 парцела у катастарској општини Бока, а његовом колеги Иштвану Верешу из Неузине, сунцокрет на две парцеле, које се такође налазе у Боки.
Ж. Балабан/Оштећени очекују да реагују полиција и тужилаштво
Фото: Ж. Балабан/Оштећени очекују да реагују полиција и тужилаштво

Према информацијама до којих смо дошли, у атару Боке страдала је још једна парцела, али њен власник не жели да се оглашава у јавности.

И Давинићев сунцокрет и Верешов кукуруз највероватније су испрскани тоталним хербицидом „глифосатом“. Колико су трајале ноћне операције за сада је тешко рећи, тек Давинић је своје њиве обишао у недељу, 21. јуна, и имао је шта да види.

- Мени је овог пролећа на једној парцели на исти начин уништено жито, али тада то нисам пријављивао. Мислио сам, добро, смириће се ти што то раде, а могу само да претпоставим ко је у питању. Ово сада је, међутим, превршило сваку меру. Неко је циљано уништавао моје њиве, јер имам једну парцелу од 1,5 ланца, а на другом месту већу. У том делу су страдале само моје њиве. Пријавио сам случај полицији у Сечњу, а на питање на кога сумњам, рекао сам да ово није радила нека „боранија“. То се радило великим тракторима и прскао је неко ко је знао које њиве да уништава. Зна се ко има такве тракторе и ко њима тако вешто управља - истиче Давинић.

Фото: Ж. Балабан/Намерно нанета штета на одређеним њивама
„Да би инспекција изашла и урадила свој посао, потребно је да платим 407.000 динара” (Сава Давинић)

Она наводи да је отишао у пољопривредну инспекцију у Зрењанину, јер је желео да инспектор изађе на терен, како би имао документацију за суд.

- Инспектор ми је казао да је, да би инспекција изашла и урадила свој посао, потребно да платим 407.000 динара. Најлепше сам се захвалио. Мени је штета око 10.000 евра, а треба да платим 4.000 евра да неко изађе на терен. Приватно нећу никога да тужим. Нећу пропасти због овога, као што нисам ни до сада пропао, а било је прилика, али држава и сви надлежни морају да знају шта се у атарима дешава. Радим црквену земљу у закупу 21 годину, све плаћам редовно, поштено, а неки врше притисак на попа да им да земљу у закуп по много нижој цени. Ово је можда и последњи моменат да се анархији која влада у атарима стане на пут, јер како је кренуло неће се добро завршити - упозорава Давинић.

Он додаје да су сада на потезу полиција и јавни тужилац.

- Ми смо пет сати снимали штету, све имамо на фотографијама и снимцима. Понављам, ја да се приватно судим, не пада ми на памет. Ово није мој проблем, ово је проблем друштва, система и, ако се нешто под хитно не учини, последице ће бити несагледиве - напомиње Сава Давинић.

И Иштвану Верешу страдале су две парцеле под сунцокретом, а штету процењује на 1.000 евра.

-Ми смо потпуно незаштићени. Не могу да верујем да пољочувар у овом атару не може да контролише шта се дешава. Пријавио сам случај полицији и сада чекам да видим шта ће се даље предузети - каже Иштван Вереш.     

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести