Низ пожара у Пећинцима, гореле и непожњевене њиве

ПЕЋИНЦИ: Дани екстремно високе температуре, али и недоговорно понашање појединаца, узели су данак у пећиначкој општини, а ватрогасци су имали пуне руке посла.
pozar pecinci
Фото: Ватрогасна служба Пећинаца

У понедељак поподне прво је избио пожар у атару Огара и изгорело је око 1,5 хектара стрништа, али ватра се проширила и на двориште погона једног приватног предузећа у овом селу. Ватрогасци су успели да обуздају ватру пре него што је захватила објекте, па није причињена материјална штета.

Неколико сати касније избио је пожар на потесу између Преке Калдрме и Ашање и гореле су са обе стране пута на десетине хектара стрништа и пожар је захватио и растиње у каналима. Ватрогасци су такође обуздали пожар и спречили да се ватра прошири на њиве са којих још увек није скинут род. Док су се борили са ватреном стихијом код Ашање, у Обрежу је избио пожар, па су пећиначким ватрогасцима у помоћ притекле колеге из Добровољног ватрогасног друштва „Деспот Ђурађ Бранковић” из Купинова. Изгорело је само два хектара стрништа.

Но, ту није био крај. Око поноћи је избио нови пожар и то на улазу у Ашању из правца Преке Калдрме. Ватрогасци су на лице места стигли за неколико минута, али је пожар ипак захватио око пет хектара њива под непожњевеном пшеницом па је нанета већа материјална штета.

Узроци пожара су још увек непознати. Одељење за привреду Општинске управе Пећинци још једном је упутило упозорење пољопривредним произвођачима са не спаљују жетвене остатке, упозоравајући их да крше Закон о заштити од пожара и да због тога могу сносити и новчану казну.

Упозорење надлежних у општини није уродило плодом, јер су пожари наставили да букте и у уторак. Појединци су поново угрозили околне оранице, али и сама села пећиначке општине. Поново је горела ораница у потесу између Преке Калдрме и Ашање и то око пет хектара стрништа. Пламен је захватио високо растиње у каналу, али је саниран захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца и тиме је спречено да се пожар пренесе на оранице са друге стране канала.

Фото: Ватрогасна служба Пећинаца

Само током једног дана, у уторак, Професионално ватрогасна спасилачка јединица Пећинци гасила је пет пожара у атарима Ашање и Огара, као и у Шимановцима, где је у Обрадовић сокаку горела сува трава на ливади. Још увек се не зна шта је тачан узрок пожара у два екстремно топла дана у пећиначкој општини, али апел да се не пале стрништа и даље остаје.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести