Нова култура воде: У част Тиског цвета цветају фестивали

КАЊИЖА: Цветање реке Тисе, природни феномен који фасцинира, заиста је непредвидив. Лане је Тиса почела да цвета на Светски дан заштите животне средине 5. јуна и у ово време је већ прецветавала, а ових дана од Тиског цвета још ни трага, ни гласа.
tisa cvetanje
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Вода Панонске принцезе набујала је због силних киша, а лепршави инсект из породице водених цветова, латинског назива Palingenia longicauda, притајио се у глиновитим стаништима речних обала и чека.

Зна Тиски цвет да изненади његове поклонике, љубитеље природе и туристичке посленике, који су поучени лањским раним цветањем Тисе, дали свој допринос да фестивали у част Тиског цвета већ цветају.

Фестивал цветања Тисе у Кањижи је приређен у петак, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Мађарска-Србија, названог Culstream, или - Нова култура воде! У “Нову културу воде” река Тиса се уклопила још одавно, јер је вековима важан водоток кроз срце Паноније. Одвајакада ту повезује народе и живот им значи, јер је индикатор чисте и здраве воде. На реализацији пројекта Нова култура воде, зајендички интерес и циљеве су нашли партнери из Сегедина, Кањиже и Сенте.

“Нова култура воде” изнедрила је у Кањижи филмски фестивал “Лепа Тиса и остало”. Филмови о реци Тиси, непредвидивим чарима посебног плаветнила и других нијанси, па чудесном љубавном плесу лепршавих инсеката Тиског цвета свиленкастих крила, на воденом огледалу у смирај дана, итекако представљају изазов за ствараоце. У ишчекивању цветања реке, Фестивал цветања Тисе у Кањижи је трајао један дан, а поред приказивања филмова о Тиси и округлог стола стваралаца у самом граду, у предвечерје је на обалу реке на Штрадну било снимања крајолика Тисе из ваздуха, стваралачких радионица за децу…

Када је Тиса почела поново да цвета, након што се Тиски цвет опоравио од успореног тока и замуљених обала изградњом бране код Новог Берчеја, Кањижани су први феномен Тиског цвета издигли на виши ниво, скрећући пажњу шире и стручне јавности да је инсект лепршавих крила и кратке љубавне игре на површини реке, драгоцен индикатор биодиверзитета реке Тисе, који се може искористити као мамац за туристе са стране и постати бренд. Утисак са цветања Тисе, веле Кањижани, може се мерити лепотом дуге или Нијагариних водопада, или осећајем прве љубави!

Надовезали су се одмах туристички посленици Новог Бечеја и Сенте, где су такође установили фестивале повећене цветању Тисе. Новобечејци су овог викенда манифестацију приредили под слоганом „Тиса цвета и овог лета“, настављајући да подгревају уврежену легенду о томе да цветање Тисе помаже у остваривању љубавних жеља - пуштањем љубавних свећица на лицидерским срцима.  

Легенда каже да се у време цветања Тисе, онима који пусте запаљене свећице на лицидерском срцу, испуњавају љубавне жеље. Новобечејци уверавају знатижељнике, који долазе на Тису у њиховој вароши, да их можда баш ту негде чека љубав! На понуду у част цветања Тисе надовезала се етноулица, вожња каруцама, пловидба чамцима и бродићима на реци, али и други угођаји, попут јахања новобечејских ждребаца. За љубитеље романтике и доброг провода, док се ишчекује да се на површини реке појаве лепршави инсекти Тиског цвета, увек је привлачан вечерњи рок концерт и ватрени перформанс на води.

Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Лане је цветање Тисе поранило у односу на претходне године, па су у ишчекивању да ће се феномен десити у то време фестивали поранили пре природног феномена на доброћудној и непредвидивој реци. Да ли је већ у Азији процветала Жута река, Хуанхо, једина на којој је опстао чудесни инсект из породице водених цевтова, нема вести. Знанци са друштвених мрежа који још нису били на цветању Тисе одавно су почели да се распитују када ће цветање, јер би желели да дођу, а они који су стално на реци, попут страствених пецароша, не усуђују се да прогнозирају када ће кренути инвазија Тиског цвета на површину реке, узводно од Кањиже код Шлајца, или на неком другом локалитету где се у глиновитој обали пре него што излете скривају ларве Тиског цвета. Знатижељнике упућујем на Чабу Шарњаија, власника катамарана “Тисин танго” украшеног дрвеним скулптурама Тиског цвета, који је стално на реци и први даје “димне сигнале” на друштвеним мрежама, када крену Тиски цветови. 

Тиски цвет чека свој тренутак, а с обзиром да је водостај Тисе знатно виши него лане и вода у реци знатно хладнија, биолог Јожеф Гергељ из Сенте и добри познаваоци прилика на Тиси, кажу да треба бити стрпљив и чекати. Гергељ потсећа да се цветање Тисе најраније се дешавало лане, већ првих дана јуна, а најкасније 26-27. јуна, када је водостај реке 2007. године био изузетно висок, а вода хладна. За излазак Тисиног цевта из глиновитих станишта потребно је да вода достигне бар 20 степени Целзијуса.   

Нико не зна тачно да предвиди када ће почети цветање Тисе. То је тако природа уредила. Када се појаве први инсекти на површини, што ми зовемо предцветање, потраје и до десетак дана док не почне главно ројење, оно право цветање, али ишчекивање увек доноси ново узбуђење, вели искусни пецарош и љубитељ Тисе Андраш Тот из Кањиже, напомињући да људе из потиских места цветање реке увек испуњава радошћу и усхићењем.

А, када цветање крене, биолошки ритам Тиског цвета је увек исти. Излазак ларви почиње најчешће око 18 сати, а да ли ће бити ројења може се приметити и издалека, јер излазак Тиског цвета на површину прате јата галебова и других птица.

За три године битисања у облику ларве, након 15 до 20 пресвлачења, инсекти Тисиног цвета појављују се на површини реке, да би дочарали природни феномен који је у Европи опстао само још на Тиси.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести