Нови Козарци познати и по Фијакеријади

НОВИ КОЗАРЦИ: Коњички клуб „Зеленац” у Новим Козарцима организовао је трећу „Фијакеријаду”, што је уз „Питијаду” и „Стронгмен Еурокуп”, још једна манифестација по којој ово место код Кикинде постаје препознатљиво.
Uz fijaker lepo pristaje lička nošnja/Grad Kikinda
Фото: Град Кикинда/ Уз фијакер лепо пристаје личка ношња

Манифестацију је подржала градска управа., а на свечаном отварању манифестације учеснике и посетиоце поздравио је

- Клуб „Зеленац“ окупља одгајиваче коња из Нових Козараца, Банатског Великог Села и Руског Села. То је прави начин добре међусуседске сарадње и друга удружења треба да се угледају -  рекао је Миливој Лињачки, члан Градског већа Кикинде.

Председник КК „Зеленац” Миодраг Богојевић додао је да се на имању Лисовић ове године окупило више такмичара са тридесетак фијакера. Дошли су гости из Остојићева, Бечеја, Александрова, Кикинде, Мола, Госпођинаца и других места. Такмичење је одржано у вожњи једнопрега, двопрега, тропрега и четворопрега. Судија Груја Ћорић из Мола објашњава да на оваквим такмичењима коњи треба да буду упарени, фијакер чист и подмазан, кочијаш обучен у свечану кошуљу, са краватом и опасаном кецељом, рукавицама и шеширом на глави. Сувозач ако је мушкарац мора да се обуче као и возач. За време наступа кочијаш бич држи у руци и не користи га, уколико то није неопходно.

За разлику од других учесника 79-годишњи Миленко Мачкић из Банатског Великог Села кочијашио је у личкој народној ношњи. Он каже да су његови одвајкада држали коње па отуда и усађена љубав према њима, а откако је пензионер има више времена да се посвети свом хобију. Додаје да се уз кајасе и фијакер лепо слаже и личка ношња. 

- Своју љубав према коњима преносим на унуку која већ други пут са мном учествује на овој приредби у Новим Козарцима - каже Мачкић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести