Нови погон Царске баште у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Предузеће „Царска башта” званично је пустило у рад нову хладњачу и аутоматизовану линију за прање, сортирање и паковање шаргарепе, а вредност инвестиције је око три милиона евра.
д
Фото: Царска башта

Симболичним пресецањем врпце, нови погон „Царске баште” отворили су председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, заменик министра спољне економије и спољних послова Републике Мађарске Левенте Мађар и руководилац погона Ђула Мадараш. Свечаности је присуствовао и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац.

Ноовотворена хладњача „Царске баште” подигнута је на периферији зрењанинског насеља Багљаш, на крају Улице др Тихомира Остојића. До сада су прерада поврћа, паковање и испорука обављани са више локација у Зрењанину и Мужљи, а сада је „Царска башта” све то објединила на једном месту.

-Унутар овог објекта од 3.600 квадратних метара смештена је хладњача за складиштење воћа и поврћа пре испоруке купцима, а у другом делу објекта смештено је постројење за прање, сортирање и паковање шаргарепе, с капацитетом од осам тона готовог производа на сат. Сликовито, то одговара површини засада шаргарепе од хиљаду хектара, а толика је укупна површина под овим поврћем у Србији – објаснио је директор „Царске баште” Тибор Молнар.

Молнар је истакао да је примарни циљ да се искоришћеност ове линије доведе до трећине, што означава и сарадњу с новим кооперантима.

- Имамо визију да с овим производом изађемо и ван граница наше земље. За ову годину достигли смо површине од око 300 хектара код нових коопераната, што је изазов и за наш менаyмент, што се тиче продаје. У овом погону биће стално запослено 16 радника, а укупно у „Царској башти” имамо око стотину радника, уз неколицину сезонских. Индиректно, кроз различиту сарадњу с газдинствима, можемо говорити о цифри од преко 200 наших коопераната. Уколико будемо остварили максималну производњу у новом погону, број запослених ће се утростручити - навео је Молнар.

Заменик градоначелника Саша Сантовац рекао је да локална самоуправа истиче „Царску башту” као пример успешног удруживања малих пољопривредних произвођача који, захваљујући таквом удруживању, постају велики и конкурентнији на тржишту.

Фото: Царска башта

- На тај начин они постају интересантни и великим дистрибутерима, којима су потребне веће количине производа, и то је успела да уради „Царска башта” у претходним годинама. Она наставља да се развија, подиже производњу на виши ниво, кроз изградњу хладњача које омогућују да се одржи квалитет производа у дужем периоду, као и да групацији приступе нови пољопривредни произвођачи - рекао је Сантовац, уз напомену да је ово један од начина да се људи задрже у сеоским срединама.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести