Нови православни храм ниче на Борковцу

РУМА: Општина Рума добиће пети градски, православни храм посвећен чудотворној икони Пресвете Богородице Млекопитатељнице на излетишту Борковац. У присуству великог бројних верника епископ сремски Василије освештао је земљиште за изградњу новог православног храма. Он је том приликом рекао да су запалили у Руми још једно свето кандило.
1
Фото: Youtube Printscreen

- Биће ово место молитве, сабрања, љубави и призивања имена Божијег. У његову изградњу укључићемо се сви скупа, попут светих Немањића који су подигли толике светиње које су сачувале јединство српског народа- рекао је епископ Василије. - Верујем да се многи радују новом храму, а ово ће бити понос и града Руме, њених житеља и нас који смо се сабрали и сабираћемо се како и храм буде растао.

Архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић рекао је да ће се испод главног храма градити и параклис, односно други храм, посвећен Преподобном Порфирију Кавсокаливиту и то ће бити прва крипта у Срему уређена за богослужења, као у храму Светог Саве. Он се захвалио породици Душана и Марије Драгишић из Руме који су поклонили земљиште и прва средства за изградњу храма.

Лазаревић је додао да је ово велика радост за све Румљане и Срем, јер се подиже храм у славу Божију и пресвете Богородице и њене чудотворне иконе Млекопитатељнице.

- Ова икона се чува на Светој Гори, у Кареји, у испосници коју је подигао Свети Сава, који је ту икону добио на поклон у Палестини. Породица Драгишић уприличила ја да имамо овакву радост, дали су плац за градњу новог храма, дали су и значајна средства за почетак изградње и наставиће и даље да прате и помажу и остали ће имати прилику да учествују. Ово је дело заједничко, неко покреће, неко се одважи да буде међу првима, потом сви ми доживљавамо ту исту радост- истакао је Лазаревић. - Испод храма биће крипта која је једина у Срему уређена за богослужбену употребу биће посвећена преподобном оцу Порфирију Кавсокаливиту, а припрата ће бити посвећена Светом великомученику Георгију победоносцу.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић казао је да је ово значајан чин за румску  општину и њене житеље, поготово за верујући народ у Руми.

- Рума ће на овом лепом месту у излетишту Борковац добити још један православни храм, још једно место за сусретање, за окупљање, за молитву, за неговање духовности. Место које ће ову средину оплеменити у наредним годинама и вековима, нит која нас спаја са нашом духовношћу- поручио је Ковачевић.  

М.  Стакић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести