Нови живот европског села

КАЊИЖА: Међународна конференција РУРАКТ на тему „Ре-евалуација руралних подручја кроз развој социјалних газдинстава” у оквиру програма ЕУ „Европа за грађане и грађанке”,

који се финансира из фондова ЕУ, одржана је у Кањижи. Водећи партнер у пројекту је регија Молизе из Италије, укупна вредност пројекта је 149.000 евра, а локална самоуправа Кањиже је укључена као један од 15 партнера из осам држава.

Конференцију је отворио председник кањишке општине др Михаљ Бимбо, а пројекат је представио начелник Одељења за привреду, финансије и развој Општинске управе Кањижа Роберт Фејстамер. Поред  Србије у пројекат су укључени партнери из Италије, Шпаније, Албаније, Грчке, Македоније, Хрватске и Бугарске. Фејстамер објашњава да је мрежа насеља укључених у пројекат настала са циљем да одговори на питање како се поново може проценити појам социјалних газдинстава, која омогућавају одрживи развој живота и економије у руралним подручјима.

- Ово је скроз нови појам и за нас и за целу Европу, али као проблем је јако значајан и има велики приоритет, јер руралне средине из дана у дан остају без људских и финансијских ресурса, јер сви жели да живе и буду у великим центрима. То у оваквим срединама као што је Кањижа можда и није толико присутно, али у насељима поред већих градова то се итекако осећа – указује Фејстамер.

На конференцији су представљаена искуства из иностранства, такође и виђење ове проблематике стручњака из појединих институција из кањишке општине, као и могућности да се развој руралних подручја подстакне кроз локалне, покрајинске и државне програме.  Као један од најважнијих циљева је тражење одговора како је на том пољу могуће на најбољи начин интегрисати аграрну са социјалном политиком и како разне институције заједно могу да остваре помак на овом пољу. 

М. Мр.

 

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести