Обележена Годишњица страдања краљевских пилота

ВИЛОВО: Председник општине Тител Драган Божић и представници локалне самоуправе положили су венце на споменик пилотима страдалим првог дана Априлског рата 6. априла 1941. године.
С. Кнежевић
Фото: С. Кнежевић

Полагањем венаца обележена је осамдесет прва годишњица од немачког напада на Краљевину Југославију и бомбардовања Београда и страдања пилота Краљевине Југославије, који су након бомбардовања главног града кренули у лов на непријатељске авионе и бомбардовање немачког аеродрома у Араду. Председник општине истакао је да је битно да се ови хероји и њихова жртва за отаyбину никада не заборави.

- Држава која не води рачуна о својим прецима, својим херојима и о онима који су за њу дали животе не може да се нада будућности и не може да постоји. Зато се заувек морамо сећати сваког војника и цивила страдалог за време бројних ратова и сукоба кроз које је наш народ прошао у својој бурној историји. Својом храброшћу, чашћу и одговорношћу, страдали пилоти су златним словима исписали своја имена на страницама историје нашег народа и његове борбе за правду, мир и слободу. Иако су знали да се боре против много јачег непријатеља, то их није поколебало, а у тој борби су за своју земљу, одбрану њене територије и части положили највећу жртву, своје животе. Нека им је вечна слава – рекао је Божић.

Споменик на путу између Шајкаша и Вилова посвећен је пилоту поручнику Славку Зеленики, нижим техничким чиновницима Тодору Радовићу и Благоји Бакићу, који су након бомбардовања Арада, 6. априла 1941. године оборени изнад атара Шајкаша и пилоту 103. ескадриле 6. ловачког пука нареднику-воднику Владимиру Горупу, страдалом дан касније, 7. априла 1941. године.

Текст и фото: С. Кнежевић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести