Обележено ослобођење Суботице у Великом рату

СУБОТИЦА: Полагањем венаца на спомен-плочу на Железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. на Пушкиновом тргу, обележена је 101-годишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату.
Obeležavanje oslobođenja Subotice u Velikom ratu Foto: photodejan
Фото: Обележавање ослобођења Суботице у Великом рату Фото: photodejan

Служен је код споменика и парастос за пале борце, а на велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је свештеник Миодраг Шипка, парох храма Светог Вазнесења Господњег.

- Морамо да се трудимо да хришћанском љубављу, добрим делима, доказујемо да смо достојни наследници оних који су своје животе дали и који су нас прославили у читавом свету – рекао је Шипка.

Историјски час одржао је члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, Драгутин Лукић, а члан Градског одбора СУБНОР Суботица, Геза Бабијановић, рецитовао је стихове своје песме „Солунац“.

Венце су положили градоначелник Богдан Лабан и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, као и бројне делегације.

Као и годинама уназад, одржана је у Суботици и свечана академија „Браћа увек - увик заједно“, у знак јединства Срба и Буњеваца у историјски пресудним догађајима на крају Великог рата. Обраћајући се присутнима, градоначелник Лабан је подсетио на долазак Српске војске у Суботицу, 13. новембра 1918. године, истог дана када је, у Београду, касно увече, потписана Војна конвенција о примирју у Угарској, последње закључено примирје у Великом рату. Он је нагласио да је Србија поднела огромне жртве у Првом светском рату и да је на нама и нашим поколењима да чувамо и негујемо смисао трајања националних вредности и тековина и да с поносом и пијететом одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу дали и своје животе.

Свечана академија отворена је химном Републике Србије „Боже правде“ и буњевачом свечаном песмом „Подвикује буњевачка вила“, у узвођењу Мешовитог хора СКЦ „Свети Сава“.

В. Х.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести