Обновљена позоришна сала у Кањижи

КАЊИЖА: Позоришна сала у Дому уметности у Образовно-културној установи „Кнеса” у Кањижи, обновљена је захваљујући успешном пројекту локалне самоуправе.
е
Фото: М. Митровић

У позоришној сали замењена су седишта и итисон, а вредност овог улагања је осам милиона динара, од чега је четири милиона динара обезбедило Министарство културе и информисања, а другу половину Општина Кањижа.

Ерика Надрљански Торнаи и Карољ Шарњаи из ОКУ „Кнеса” наглашавају да је ово улагање било неопходно, јер су објекат и опрема стари 33 године, сазрели за обнову. Процењује се да је од изградње 1987. године овде било преко 350.000 посетилаца на разним културним и другим приредбама, што је оставило трага, па је било време да се изврши замена седишта и итисона.

На конкурсу ресорног министарства „Градови у фокусу”, учествовали су ОКУ „Кнеса” и локална самоуправа, са циљем да се велика позоришна сала модернизује, па је замењено 320 седишта, итисон и инсталирано осветљење крај степеништа, да бе се омогућио безбеднији улаз и излаз публике. Столице  које су замењене, а још су употребљиве, нашле су нову примену, па је сто дато ОШ „Каролина Карас” у Хоргошу, а остале Културном савезу војвођанских Мађара за позоришну салу у Новој Црњи.

Карољ Шарњаи подсећа да је прошле године улагано у енергетску ефикасност заменом старе котларнице, а учешћем на конкурсима очекује се да ће се наставити са улагањима у модернизацију опреме. За биоскоп је неопходно обезбедити нови пројектор, да би се могли приказивати филмови најновије продукције.

- У години која је донела пандемију и пред нас неочекиване изазове многе манифестације су отказане, али без обзира на то радимо на улагањима. Локална самоуправа се залаже да грађанима обезбеди квалитетан културни живот и сматра да је важно опремање установа културе. Доказ за то је и ово улагање у Дому уметности. Надамо се да ће новоопремљена позоришна сала бити место многих позоришних представа, концерата и свечаности - каже чланица Општинског већа Кањижа за ресор културе Анита Вереш Туру

М. Митровић

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести