Оџачка локална самоуправа најављује санирање сточног гробља у Раткову

ОЏАЦИ: Док се у Сомбору надају у обећање министра пољопривреде да ће „Протеинка”, установа за прераду животињског отпада ускоро престати са радом, у Оџацима се позивају на уговор да ће сав отпад испоручити сомборској установи.
в
Фото: Радио Оџаци

Реч је о дугогодишњем проблему дивље депоније у Раткову где се одлажу угинуле животиње са ширег подручја.

- Сав анимални отпад ће се преко ЈКП „Услуга” из Оџака транспортовати у „Протеинку”, а дивља депонија у Раткову биће очишћена и санирана – најавио је Милорад Станишић, помоћник председника општине Оџаци.

Он је грађане позвао да убудуће безбедно одложе угинуле животиње, а једини трошак који ће имати је пријава ветеринару, где се потврда плаћа око 500 динара. Трошкове одвоза животињског отпада сносиће локална самоуправа и грађани неће имати никакве трошкове око превоза угинулих животиња, потврдио је Станишић.

Угинуће животиње грађани могу пријавити у месним заједницама или комуналној инспекцији телефоном на број 466-078.

На целој територији општине Оџаци биће постављене табле упозорења са јасно означеном забраном одлагања како комуналног, тако и анималног отпада. На дивљој депонији у Раткову која је претворена у сточно гробље, у наредном периоду биће постављен и видео- надзор. Инспекције и пољочувари ће оштрије контролисати стање на терену, поручено је из оџачке локалне самоуправе.

Анимални отпад који је одложен на дивље депоније могући је извор заразе и представља велику опасност по здравље и животну околину. Закон је прописао казну од 25.000 динара за непрописно одлагање анималног отпада, али у пракси то до сада није деловало на несавесне сточаре.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести