Одржан први Лички вишебој у Бачком Брестовцу

БАЧКИ БРЕСТОВАЦ: У протеклом столећу Апатин је словио као највећи лички град ако не на свету, а оно макар ван територије кршевите Лике, да би након изгона српског становништва из Хрватске овај његов епитет био само додатно појачан.
д
Фото: Радио Оџаци

Ипак, да Личана или њихових потомака има и ван града на обалама Дунава, посведочили су и становници Бачког Брестовца, села у општини Оџаци, који су ове године, први пут организовали „Лички вишебој” по угледу на своје комшије Апатинце, где је устаљена ова врста надметања у традиционалним крајишким дисциплинама попут крбања илити обарања руку, пењања уз стожину, бацања камена с рамена, скока из места, надвлачења штапа или повлачења конопа.

Манифестацију је организовала  Туристичка организација општине Оџаци у сарадњи са Месном заједницом Бачки Брестовац, а све под покровитељством Општине Оџаци. Седам екипа учествовало је у надметању у дисциплинама које траже снагу али и посебну вештину. За најмлађе је припремљен полигон на којем је учестовало преко 30 малишана. Како се на оваквим и сличним манифестацијама не занемарује ни добра храна, за све учеснике, али и посетиоце припремљени су оброци, па се тако скувало преко 200 порција пасуља, а није прошло ни без бика на ражњу, што је била посебна атракција за све посетиоце.

Ни ово саборовање Личана није прошло без хуманитарне ноте, па су сви присутни посетиоци имали прилику да се прикључе у акцији прикупљања помоћи за Веселу Зрнић, купујући ситнице на хуманитарном базару. Да не заборављају своје сусељане ни у добру ни у злу, организатори „Личког вишебоја“ су доказали и тиме што је на самом почетку званичног програма одржан минут ћутања за два прерано преминула Брестовчана, Сашу Станића и Драгомира Станића Шкотана. Том приликом су породицама Станић уручене плакете као један вид захвалости за све што су Саша и Драгомир урадили.

Фото: Радио Оџаци

У културно уметничком програму учестовали су Мирко Видовић, Дарко Лончар и Страхиња Перић, певачке групе КУД „Никола Тесла“ из Бачког Брестовца, женска певачка група „Огњиште“ из Апатина и дечији ансамбл КУД „Марко Орешковић“ из Бачког Грачаца. Додељене су медаље и за млађане Брестовчане које су остварили најбоље резултате на полигону. Како овакве манифестације не пролазе без такмичарског дела, додељени су и пехари и медаље за најуспешније екипе. Треће место освојила је екипа „Лички мајкани“, друго место припало је екипи „Кумови“, док је супериорни победник 1. „Личког вишебоја“ у Бачком Брестовцу екипа апатинске компаније„Џими комерц“, која је последњих година готово без премца када су у питању надметања у традиционалним личким спортским дисциплинама.

Како домаћини нису подбацили када је у питању гостопримство, на самом крају вечери уследили су наступи у народу омиљених певача. Публику су забављали Раде Космајац, Ранко Станић Џими и  „Гоци бенд“.

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести