Округли сто „Жене и медији” у Кикинди: Афирмисати успешне жене

КИКИНДА: У организацији Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине у Кикинди је одржан округли сто „Жене и медији“, трећи у низу од седам по Војводини, са циљем да се пружи инститиционална подршка унапређењу положаја жена у нашем друштву.
1
Фото: Са округлог стола у Кикинди

Посланице Гизела Црквењаков из Кањиже и Станка Михајлов из Мола су истакле да Женска парлементарна мрежа представља посебан облик укључивања жена у рад парламента са циљем постизања веће солидарности жена.

Оне су указале да према истраживањима јавног мњења Србије о родној равноправности, управо су медији кључни да унапреде положај жена у друштву и породици кроз приказивање жена и мушкараца на нестереотипан и балансиран начин. Указано је да медији ретко приказују достигнућа жена у јавном и политичком животу, економији, предузетништву, науци, образовању као и да се ретко говори о доприносу жена економском и друштвеном развоју, док су поједине категорије жена скоро у потпуности медијски невидљиве. Све ово доприноси опстајању патријархалног родног режима и родних стереотипа који подстичу родно засновану дискриминацију.

- Медији морају што више да приказују успешне жене, а не само учеснице риалити програма – рекла је председница Скупштине града Кикинда Станислава Хрњак. -Наш задатак је да утичемо на то да нас медији подрже кроз добре и позитивне примере када су у питању активности и достигнућа жена.


Разбијање родних стереотипа

Апеловано је на представнике свих нивоа власти, одборнице и женске одборничке мреже, да се у јавном информисању и својим медијским обраћањима залажу за промоцију достигнућа у јавном и политичком животу, економији, предузетништву, науци, образовању и другим областима стваралаштва.

Такође је апеловано на одборнице да се активно залажу за унапређење рада женских одборничких мрежа и заговарају креирање родно осетљивих медијских садржаја, без предрасуда и против предрасуда, избегавања сексизма у јавном говору, да се креирају мере да медији који се финансирају из јавних средстава доприносе заговарању родне равноправности и деконструкцији родних стереотипа и родних улога.   


Главна и одговорна уредница РТВ „Рубин“ из Кикинде Јелена Црногорац је представила је добру праксу ове медијске куће, где су на руководећим позицијама жене, као и у целој редакцији. У конструктивној дискусији, представнице женских одборничких мрежа из Кикинде, Зрењанина, Кањиже, Аде, Новог Кнежевца и других банатских општина изнеле су своја запажања и предлоге, заложивши се за међусобну подршку у погледу промовисања добре слике о женама у медијима, предочивши да је потребно да се у медијима у континуитету извештава о женама у афирмативном смислу.

М. Митровић

Фото: Град Кикинда

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести