"Oпти-бајк" значајан за животну средину и прекограничну сарадњу

СУБОТИЦА - Пројектом „Опти-бајк“ предвиђена је изградња 7,9 километара бициклистичких стаза у насељима Келебија и Бачки Виногради, што ће становницима тих месних заједница смањити потребу да користе аутомобил.
e
Фото: pixabay.com

Изградњом бициклистичких стаза постижемо и већу безбедност бициклиста и мање ризике за све возаче, рекао је градоначелник Суботице Богдан Лабан.

"Веома битан аспекат је прекогранична сарадња са нашим пријатељима из локалних самоуправа Томпе и Ашотхалома. Наши грађани имају родбину и пријатеље у Мађарској са којима имају потребу да се виде често и проводе заједничко врем. Знамо да су гранични прелази преоптерећени аутомобилима, нарочито сада лети, па је бициклистички превоз одлично решење да се смање гужве, а тиме и задржавање на граничним прелазима. С обзиром да се овим пројектом бициклистичке стазе граде са обе стране границе, људи ће брзо и лако стизати до жељених дестинација у Суботици, Томпи и Ашотхалому", рекао је Богдан Лабан.

Градоначелник је истакао да је посебно значајан еколошки аспект пројекта „Опти-бајк“.

"Природа нас свакодневно опомиње да можемо опстати само у коегзистенцији са окружењем. Одржива животна средина мора нам бити приоритет, а пројектом „Опти-бајк“ смањујемо загађење ваздуха. У Суботици је бицикл одавно омиљено превозно средство. Суботичани га радо користе јер не захтева гориво, лак је за одржавање, брзо се стиже на жељено место, смањује гужве у саобраћају, добар је за рекреацију.Осим изградње бициклистичких стаза, пројектом „Опти-бајк“ добићемо и планску документацију за још 22 километра стаза, што ће бити добра основа да даљу улажемо у бициклистички саобраћај у граду", закључио је Лабан.

Пројект менаџер Акош Ујхељи рекао је да је укупан износ пројекта 800.000 евра за Суботицу. Ујхељи објашњава да је циљ пројекат  оптимизација саобраћаја у пограничној зони, развијање бицикло турузма, заштита животну средину, убрзати прекогранични саобраћај и што је веома битно због  због регионалног развоја.

"Главни циљ пројекта је оптимизација саобраћаја у пограничној зони планирањем и изградњом бициклистичких стаза, а важан аспект популаризације бициклистичког саобраћаја на тај начин, да тај вид саобраћаја буде не само омиљена већ и безбедна алтернатива у саобраћају за све. Ова инвестиција доприноси и превенцији саобраћајних незгода, а самим тим и повећању безбедности у саобраћају, повећању броја туриста који саобраћају бициклом, као и јачању свести о здравом начину живота и еколошког схватања.

Пројекат је значајан због прекограничне сарадње, али и изградње инфраструктуре у Суботици, рекао је народни посланик Балинт Пастор.

"За грађане Суботице пројекат је битан и због очувања здравља и здраве животне средине и због повезивања места у Србији и Мађарској. Значајно је што ће се изградити око осам километара бициклистичких стаза и направити пројекат за још два километра. Можда на овај начин допринесемо да се смање гужве на граничним прелазима, јер ће путници да се определе да границу пређу бициклом или пешке", казао је народни посланик Балинт Пастор.

Градоначелник Томпе из Мађарске Ласло Вех је рекао да у овиру пројекат за њих је издвојено  са 680 хиљада евра, од укупно 2,5 милиона евра.

"Изграђена је бициклистичка стаза у дужини од 3,2 километра, а такође  израдиће се пројекат за додатних 4,9 километара бициклистичке стазе од северног дела Томпе  до граничног прелаза и са тог потеза  ће се прикључити међународној мрежи бициклистичких стаза", каже градоначелник Томпе из Мађарске Ласло Вех .

Град Суботица је носилац пројекта ОПТИ-БИКЕ, док су локална самоуправа општине Ашотхалом и локална самоуправа града Томпа партнерска насеља у реализацији инвестиције. У Суботици ће се осим постојећих 37,4 км бициклистичких стаза, до краја пројекта у две фазе изградити још 7,9 километарам. У првој фази 3 километра бициклистичке стазе водиће до граничног прелаза Келебија, и прикључиће се на постојећу која води поред пута Едварда Кардеља. У другој фази изградиће се бициклистичка стаза у дужини од 4,9 км, која ће за саобраћај бициклиста повезати насеља Бачки Виногради и Ашотхалом. До краја пројекта у Томпи ће се изградити бициклистичка стаза у дужини од 3,2 км, а у Ашотхалому 6,9 км. Инвестиција се реализује од  1. октобра 2017. до 30. септембра 2019.

 

С. Иршевић

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести