Орловат је најбоље место за живот

Како то изгледа када је једна жена у исто време и мама, и учитељица својој деци, и куварица, и спремачица, и пољопривредни произвођач, одговор зна млада житељка Орловата Тања Прохаска.
Tanja Prohaska Foto: privatna arhiva 
Фото: Тања Прохаска Фото: приватна архива

– Морам да признам да сам у време ванредног стања и епидемије најмање била пољопривредни произвођач, односно произвођач млека, што ми је основни посао. Супруг је преузео највећи део обавеза око крава, а ја сам преузела на себе бригу о деци и кући, с обзиром на то да је стварно била ванредна ситуација – каже Тања.

Породица Прохаска има 55 крава, од којих су 33 тренутно на мужи. Сваког дана, породица Прохаска Панчевачкој млекари преда око 500 литара млека. Краве су од 4. априла на пашњаку, али обавеза и даље има доста, тако да је око њих потребан целодневни ангажман.

– Мој дан почиње у шест сати ујутру. Старија кћерка има девет година и док је похађала онлајн наставу била јој је неопходна моја помоћ. Млађа има три године и она тражи пажњу, па је било и напето. Старија прати наставу, а млађа јој смета, онда ускаче у помоћ ко је слободан.

Фото: Деца су много самосталнија него у граду Фото: приватна архива

Врло често млађа кћерка иде са татом увече кад се краве враћају, како бих ја помогла старијој око школе. Узорковање млека је мој посао, па онда следе вечера и спремање за спавање. Верујте да сам већ у 22 сата и ја спремна за кревет – прича нам Тања.

Она је врло ангажована и око дешавања у селу. Труди се да учествује у свакој акцији која има за циљ да се побољшају услови за живот у Орловату. Тања је, иначе, из великог града дошла у ово банатско село. И није се покајала.

Фото: Учешће у сеоској акцији Фото: приватна архива

– И ово стање нам је показало колико је живот једноставнији и опуштенији на селу. Није да нисмо осетили ванредно стање, али наша деца су се играла у дворишту, а када је смело, и на улици. Сви су овде безбедни, слободнији. Деца су много самосталнија него у граду. А ни ја себе не могу да замислим на неком другом послу. Оно што нам недостаје јесу бољи путеви, како бисмо брже и безбедније обавили шта имамо у граду. Надамо се да ће нам најављена изградња ауто-пута од Зрењанина према Београду и то омогућити. И онда слободно могу да кажем да је село, а посебно Орловат, најбоље место за живот – завршава Тања Прохаска.

        Жељко Балабан

 

 

 

Милан
30.06.2020 • 18:40
Чини ми се да је на ову тему било већ чланака. Волео бих да знам зашто је госпођа толико интересантна. Новинари су толико чудни када од великог броја неуобичајених банатских тема форсирају обичне ствари.
EUR/RSD 117.5751
Најновије вести