Осамсто старих у Кањижи се ослања на геронтодомаћице

КАЊИЖА: Спровођење социјалних програма на подручју кањишке општине потврдило је да је све неповољнија демографска слика, што поткрепљује и чињеница да у овој општини геронтодомаћице опслужују 800 корисника.
д
Фото: Dnevnik.rs

То је између осталог констатовао помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић, који је посетио Кањижу са начелником Севернобанатског управног округа Миливојем Лињачким, и разговарао са председником општине Робертом Фејстамером и ресорном чланицом Општинског већа за социјалну заштиту Ибољом Бичкеи.

Пејовић је рекао да сама спознаја да општина Кањижа има толики број корисника услуга геронтодомаћица, односно да има самачких домаћинстава изнад просека, а с друге стране општина развија породични модел друштва и носилац је признања за породичну општину, па не би требала да има толико корисника. Јасно је да на неповољне демографске прилике утиче одлазак великог броја младих у иностранство.

- Општина Кањижа нуди озбиљно запослење младим људима, али нема довољно младих који могу да раде или који долазе да раде у ову општину јер су отишли у иностранство. Због тога су моја осећања подељена и двојака, али суштински сам срећан када чујем да постоје општине које су проглашене пријатељем породице, или заштитником породице. Честитам им на томе и верујем да би требала свака општина на територији Војводине и читаве Србије да буде буде породична општина и општина која ће развијати породични модел друштва - изјавио је Радош Пејовић.

Пејовић је посетом Кањижи заокружио обилазак свих шест локалних самоуправа на подручју Севернобанатског округа у циљу сагледавања стања за прављење демографске стартегије за 2022. годину за Војводину.

- Циљ мојих посета јесте да се створи реална и примењива демографска стратегија за 2022. годину на територији Војводине, јер сам одскоро именован и за члана Савета Владе Републике Србије за права детета где ћу имати прилику да представим све оно што мучи савремену породицу на територији свих 45 војвођанских општина - указао је Пејовић.

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер је предочио да поред свих видова социјалне подршке, посебно место има подршка породицама, од рођења детета па до старости, како би се олакшао живот.

Фејстамер је рекао да је општина Кањижа у специфичној ситуацији, јер због близине границе многи људи због посла одлазе у иностранство или чак путују на посао, а остаје пуно старих самих људи којима се локална власт жели позабавити, у законском и институционалном облику. Према речима Фејстамера разговарало се и о томе како се могу још више подржавати породице, чак узимајући у обзир моделе породичне подршке који се примењују у Мађарској.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести