Основано Удружење сомборских учитеља

СОМБОР: Као колевка нововеке просвете не само Срба, већ и свих Јужних Словена, Сомбор и данас слови као средина која цени учитеље и њихово тешко, захтевно и одговорно послање.
13 ucitelji
Фото: Град Сомбор

На вишевековној традицији гласовите Препарандије, прве претече високог образовања у Срба и осталог словенског живља на југу простране Хабзбуршке империје, ослоњена је и данашња сомборска просвета.

Оснивачки скуп Друштва учитеља Сомбора одржан је управо у здању које је српској цркви и његовим учитељима завештао патријарх Георгије Бранковић, наследник трона Светог Саве, који слови за једног од највећих неимара међу српским духовним архипастирима.

Циљеви овог удружења усмерени су ка афирмацији учитељског позива, неговању етике наставничког позива, стручном усавршавању, подстицању иновација у образовном процесу и остваривању сарадње са установама и институцијама. Оснивање су подржали члан Градског већа Немања Сарач, у име Града Сомбора, начелник Школске управе Борислав Станичков, директор Центра за стручно усавршавање запослених у образовању Милан Стакић, Савез учитеља Републике Србије, Удружење војвођанских учитеља, Друштво учитеља општине Кула, Друштво учитеља Београд и Друштво учитеља Ариље.

- Када смо оснивали Центар за стручно усавршавање запослених у образовању наша намера је била да то не буде само место где ће се просветни радници усавршавати искључиво у стручном смислу, него да им даје и другу подршку. Драго ми је да након годину дана постојања Центар то успева и да се сви овде окупљамо и радимо на неким циљевима који су битни за просвету у Сомбору - рекао је члан Градског већа за област културе и образовања Немања Сарач.

Начелник Школске управе Борислав Станичков пожелео је успешан рад Друштву и да наставе где су претходници стали 2006. године. На истој оснивачкој скупштини усвојен је Статут и Пословник о раду скупштине сомборских учитеља, за председавајућег је изабрана Ружица Вукелић, за записничара Татјана Колар, а чланове скупштине Друштва чине делегати из 15 основних школа.       

М. Мћ

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести