Освештани темељи за Светосавски дом на Синају у Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА:  Српска православна црква и верници обележили су 14. октобар, празник Покрова Пресвете Богородице, храмовну славу у  насељу Синај, чиме је завршена десетодневна културна манифестација „Под Покровом Богородице”.
1
Фото: Dnevnik.rs

Свету литургију је началствовао владика мохачки Исихије, уз саслужење ђакона Епархије бачке. Епископ је освештао темеље новог Светосавског дома који се гради при храму.

Градња цркве започета је пре десет година, а ове године, када СПЦ обележава 800 година аутокефалности, дограђена је и означен је почетак изградње Светосавског дома. Осим овог храма, у Бачкој Паланци је и најстарији храм у овом делу Бачке, а посвећен је Светом Јовану Крститељу.

Нов храм на бачкопаланачком Синају посећују многи верници, али и знатижељници из околине који долазе да виде прелепу нову цркву, а поводом славе ту су и уобичајени пратећи садржаји - раингишпили, штандови са понудом бомбона, лицидерских срца, кретоша... Интересантно је да малишане више интересују играрије и скупе вожње аутомобилчићима, док старији за себе пазаре кретош и алву како би се подсетили младости, када није било чоколада и других савремених слаткиша. Интересантно је да су међу купцима кретоша и бомбона, алве били и становници Геронтелошког центра који се налази у непосредној близини храма.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести