Откази ујединили синдикате

КИКИНДА: Пре месец дана у фабрици Ливница „Цимос“ Кикинда пет синдикалних организација које су биле самосталне удружиле се у јединствену организацију. За председника је изабран Жељко Милићев,

дугодишњи радник ове фабрике. Нова организација је репрезентативни синдикат јер има око 900 чланова од око 1.400 запослених, колико их је остало након затварања погона и отпуштања дела запослених.

-Прошла, 2014. година, била је веома тешка за запослене јер је око 400 радника остало без посла – каже Жељко Милићев, председник Самосталног синдиката јединствене синдикалне организације Ливнице „Цимос“ -Пре отпуштања у фабрици је радило 1.800 запослених, а након затварања погона „Машиноградња“, из којег је отпуштенио највише радника, и погона „Нодуларни лив“, остало је око 1.400 запослених.

Већина отпуштених радника нити су за пензију, нити да се запошљавају код новог послодавца, тако да спадају у теже запошљиву категорију. Синдикат је тражио да менаyмент прерасподели вишак људи на друга радна места у погонима који су остали и делом смо у томе успели јер је половина запослених у некадашњој „Машиноградњи“, њих око 200, пребачена у погон „Аутомобилска индустрија“, док је остатак проглашен технолошким вишком и уз отпремнине су послати кући.

Колективни уговор између послодавца и запослених у највећој кикиндској фабрици истекао је у септембру и важи још шест месеци.У току је усклађивање уговора са новим Законом о раду и израда новог документа. Очекује се да ће колективни уговор бити потписан у другој половини године.
- Синдикат ће дати свој предлог колективног уговора, што ће учинити и послодавац и тада започињемо преговоре да би дошли до акта који је прихватљив и за једну и за другу страну – каже Милићев – Циљ нам је да колективни уговор максимално заштити запослене, као и да буде мање отпуштања, што ћемо ставити у наш предлог колективног уговора, а на послодавцу је да га прихвати или не. Идеја је да се радници који су вишак пребацују на друга радна места. Према нашим сазнањима тренд отпуштања наставиће се и у текућој години., што нам је и послодавац потврдио. Још увек се не зна колико је запослених вишак и крајња одлука зависиће од отплате дуга.

У ранијим саопштењима за јавност руководство Ливнице „Цимос“ је планом за ову годину предвидело улагање од 5,5 милиона евра у шест нових пројеката управо у кикиндским погонима Погон „Нодуларни лив“ купила је кикиндска фирма „Гриндекс” и производња би требало да започне ове године, тако да се неки од отпуштених радника надају да ће се вратити на посао.

Ливница „Цимос“ има погон „Аутомобилска индустрија“ у склопу којег је: „Алатница“, Погон 2, „Топли делови“, „Инсерт“ и „Металац“, док је погон „Лира“ посебно правно лице.

A. Ђуран
 

Боља комуникација с газдама

Према плану саме фабрике Ливница „Цимос“, очекује се да у априлу буду решена дуговања која достижу 450 милиона евра. Зараде су редовне и у просеку су од 200 до 250 евра. Жељко Милићев додаје да су се обраћали и Влади Србије како би им помогла у налажењу стартешког партнера:
- Послодавци су нам саопштили да је део дуга враћен, а део ће бити дат банкама за дуг. Реструктурирање ће се наставити и очекује се да ће део запослених бити проглашен технолошким вишком. У овој години планирамо да успоставимо бољу комуникацију са пословодством, а то жели и генерални директор Франц Жиберна, са којим смо имали неколико састанака. Верујем да ће Ливница наставити да ради, јер је план да фабрика оствари 53 милиона евра у 2015. години.
 

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести