Откривена биста Гаврила Принципа

БАЧКИ ЈАРАК: У центру варошице, поводом прославе Дана места, те 69. годишњице колонизације - досељавања Крајишника из Босне у Бачки Јарак, откривена је биста Гаврила Принципа, дело

проф. др Владимира Јокановића. То је била прилика да се мештани подсете својих предака, те одају пошту погинулим ђацима који су страдали 1952. године у од заостале бомбе из Другог светског рата, као и тројици Јарачана који су погинули у последњим ратним сукобима.

Поред мештана, црквених велиокодостојника, представника Општине Темерин и  Месне заједнице из Бачког Јарка, откривању бисте Гаврила Принципа присуствовао је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин.  - Нису мајке рађале веће јунаке од Гаврила Принципа, и нема мајке међу Србима које са већом зебњом нису препознавале у својим синовима Гаврила Принципа. Док год постоји и један Србин, његово име ће се памтити. Неки га, а то су они који не желе добро нашем народу и држави, проглашавају за убицу и терористу. Али, треба да се зна да пуцати у тиранина и окупатора није ни убиство ни тероризам. Да се Принцип родио међу другим народом, у некој другој држави, о њему би говорили као о праоцу слободе. А он јесте био борац за слободу, који је желео да живи и траје тамо где се родио и ништа више од тога – рекао је министар Вулин, и поричио да ће Србија бити стабилна, чврста и јака као и преци који су нам ову земљу оставили.

Биста Гаврила Принципа изграђена је новцем чланова завичајног удружења Ливљана и Граховљана Бачки Јарак.

Д. Кнежић

 

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести