Откривена спомен-плоча на кући Михајла Пупина

ЗРЕЊАНИН: Поводом 165 година од рођења славног српског научника Михајла Пупина,  је на његовој некадашњој кући у Зрењанину свечано откривена спомен- плоча.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ово обележје поставило је удружење „Пупиново наслеђе”, а аутор текста на плочи је историчар Филип Крчмар. Спомен- плочу свечано су открили заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и председник удружења „Пупиново наслеђе” Роберт Сабо. Догађају су присуствовали и ученици Електротехничке и грађевинске школе „Никола Тесла”.

Светски признати научник Михајло Идворски Пупин, који је рођен у Идвору, проглашен је за почасног грађанина Великог Бечкерека 1921. Недуго затим он купује кућу у овом граду, на данашњој адреси Кеј 2. октобра, 9. Иако је кућу ставио на располагање својој сестри Персиди Олћан, објекат се до 1946. у земљишним књигама водио на Пупиново име. Током година Пупин је одржавао редовне приватне и пословне односе у Зрењанину, а један од доказа за то је да је прво издање Пупинове аутобиографије „Од пашњака до научењака” штампано управо у Великом Бечкереку, у штампарији Милана Јевтића.

- Кућа је 1949. године, одлуком Среског суда у Зрењанину, стављена под секвестар и конфискована од стране државе. Од шездесетих година прошлог века у њој су биле смештене просторије Омладинске задруге – навео је историчар Филип Крчмар у тексту који се налази на спомен плочи.

Кућа је, у међувремену, постала власништво града Зрењанина, а намера је да у њој буде отворен Центар за младе таленте, као и Пупинова спомен- соба.

- Ова кућа је, због своје специфичности, под заштитом државе, и у основи има 400 квадрата. По пројекту који је удружење „Пупиново наслеђе” урадило у сарадњи са Градом Зрењанином, реновирање и опремање ове куће кошта око 100.000 евра. То су средства која наше удружење не може самостално да обезбеди, а илузорно је да толико новца очекујемо и од локалне самоуправе. Стога сматрамо да би ово требало да буде део неког европског пројекта – рекао је Роберт Сабо.

Он је казао да смо сведоци да је све више екскурзија и туристичких посета у Зрењанину, па би Пупинова кућа имала и туристички потенцијал. Како је објаснио, била би незаобилазна приликом посете ђачких екскурзија.

Заменик градоначелника Саша Сантовац је подсетио да локална самоуправа из буyета издваја велика средства за помоћ ђацима и студентима. Од тога, 11 милиона динара намењено је талентованој деци.

- Када се заврши ова кућа, која је у власништву града, имаћемо и Центар за талентовану децу, чиме ће се радити на унапређењу знања наших ученика – навео је Сантовац.

Ж. Б.

Петровград
09.10.2019 • 13:24
Па зар није прво требало фасаду мало уредити, ој муко, бруко и срамото..
EUR/RSD 117.5800
Најновије вести