Откуп млека порастао за 10 одсто, сваки други сир из Војводине

НОВИ САД: Млекаре у Србији годишње произведу 52.000 тона сира, док је производња сира у српским домаћинствима још већа, а главно тржиште за извоз је Руска Федерација.
Privredna komora Vojvodine
Фото: Привредна комора Војводине
Шеф Одсека за декларисање хране и органску производњу у Министарству пољопривреде Бранислав Ракетић казао је на конференцији у Привредној комори Војводине да је важно да се разговара са произвођачима у оквиру институција како би се суочили са свим проблемима и радили на њиховом решавању.
 
“У 2020. години повећан је откуп млека за 9 одсто у Србији, што ову годину разликује од претходних. Главно тржиште за извоз нашег сира је Руска Федерација, затим земље ЦЕФТЕ. Потребно је у будућности размишљати и о новим тржиштима”, истакао је Ракетић.
 
Покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић је казао да је после посете пољопривредном газдинству „Радишић“ из Чуруга заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем дошао на идеју да се малим произвођачима сира пружи могућност да на једном месту изнесу своје проблеме како би побољшали пласман.
 
“Посебну захвалност изражавам Привредној комори Војводине која је овај скуп организовала јер ћемо само тако доћи до конкретних решења за произвођаче. Покрајински секретаријат за пољопривреду у овом тренутку има расписан један конкурс који се односи на мини млекаре за унапређење сточарске производње и подизање конкурентности пољопривредних газдинстава”, казао је Божић.
 
На конкурсу је понуђено 15 милиона динара за кредите, а конкурс је отворен до 24 априла.
 
Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић указао је на конференцији да се у Војводини годишње произведе око 17 тона сира, што је око 45 одсто укупне производње у Србији.
 
“Учешће Војводине у укупној вредности извоза сира из Србије је 24,3 одсто. Овај скуп требало би да буде почетак удруживања произвођача сира са територије Војводине како би удружени лакше истицали своје проблеме и како би их институције препознале”, додао је Вучуревић.
 
Произвођачи сира, представници Покрајинске и Републичке администрације, стручњаци са Пољопривредног факултета у Привредној комори Војводине треба да разговарају управо на оваквим скуповима како би се на време пронашла решења и како би се утицало на доношење будућих стратегија, поручио је он.
 
Произвођачи сира који су учествовали на конференцији истакли су да је неопходно поред адекватног пласмана разговарати и о уређењу тржишта и раду оних који нису регистровани или за то немају дозволе.
EUR/RSD 117.3327
Најновије вести