Овог викенда светковина новог хлеба

КАЊИЖА: Дан Светог Стефана - Сент Иштвана, национални празник Мађара и Празник новог хлеба прослављају се у суботу и недељу, у организацији општине Кањижа.
д
Фото: Dnevnik.rs

Свог првог хришћанског краља Мађари славе као национални празник, а за свеца га признају и Римокатоличка и Српска православна црква.

Програм почиње у суботу у 19 сати у Галерији „Тихамер Добо“ отварањем изложбе „Слике из прошлог времена“ о раду кубикаша и черпићара коју је припремио Карољ Пушкаш из Кањиже, а од 21 сат је концерт групе „The Minds“ из мађарског града Печуја.

У недељу пре подне је освећење хлеба од новог жита најпре у римокатоличкој цркви Светих анђела чувара у 8,30 и потом у православној цркви Светог архангела Михајла. У парку испред Градске куће од 16 сати је програм за децу „Наш је парк“, који припремају Предшколска установа „Наши бисери“ и Етно кућа „Звучара“ из Орома, као и концерт музике за децу групе „Искири“. Биће проглашени резултати ликовног конкурса на тему „Играчка је дивна“.

На позорници испред Градске куће представиће се ансамбли културно-уметничких друштава, а свечано благосиљање и начеће новог хлеба је у 18,30 сати, уз беседу председника кањишке општине Роберта Фејстамера. Биће додељене награде за најлепши хлеб у конкуренцији појединаца, цивилних организаицја и професионалних пекара, а програм се завршава концертом Андреје Сулак и ватрометом.

М. Мр.

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести