Оживела дечија позоришна сцена у Новом Кнежевцу

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Захваљујући ентузијазму учитељица Основне школе „Јован Јовановић Змај“ Јелене Тркље и Вишње Колбл, писца и свестраног дечијег ствараоца Горана Новакова и њихових сарадника, оживела је дечија позоришна сцена у Новом Кнежевцу.
p
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Најновије остварење „Чудесна дружина Рице Кокице“ играно је до сада четири пута, укључујући и гостовање у Кањижи.

Горан Новаков прича да је Удружење „Игралиште Цветислава Тисића“ настало спонтано када је замољен да напише пригодан текст за школску приредбу, па је на сцену постављена представа „Вашар у Банату“. Сарадња учитељица и Новакова се наставила и траје већ четврту годину, а у међувремену је основано и Удружење „Игралиште Цветислава Тисића“, како би могли остваривати финансијску подршку, јер за нове представе није довољан само ентузијазам.

Средства су потребна за опрему и сценографију. Урађено је неколико празничних божићних и новогодишњих представа, а представа „Невоље једног Цветислава Тисића“, по коме смо удружењу дали име, дочарала је живот Тиског цвета. Та представа је гостовала на фестивалу у Лазаревцу где смо за њу добили и признање. Лично више волим представе које нису са тематиком празника, каже Горан Новаков.

Представу „Чудесна дружина Рице Кокице“ познаваоци оцењују као најбољу у досадашњем раду са новокнежевачким основцима.

Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Како време одмиче, стичемо искуство па смо све бољи. „Чудесна дружина Рице Кокице“ нам је осма, рачунајући више игроказа који су припремани за потребе школе, рецимо и за дочек ђака првака, а ишли смо и на „Змајеве дечије игре“ са кратком представом о чувеном дечијем песнику Јовану Јовановићу Змају. После прве верзије „Вашара у Банату“ радили смо и двојезичну на српском и мађарском, што је било јако успешно уз учешће око 70 деце, подсећа Новаков.

Учитељице Јелена Тркља и Вишња Колбл истичу да је права срећа да могу да искористе таленат писца Горана Новакова, који није само локални, јер је за поезију добитник награде „Невен“ за 2016. „Змајевих дечијих игара“.

У представу „Чудесна дуржина Рице Кокице“ укључено је преко 50 деце, сви ђаци из два друга разреда које водимо, по 25 из сваког одељења, као и неколицина њихових старијих другара из трећег и четвртог разреда. Текст и сценографију је урадио Горан Новаков, а кореографију Рита Ромхањи. Планирамо у наш рад да укључимо и остале ђаке, јер је интересовање велико. Ово је веома захтевно, изискује пуно времена и воље, али деца нас мотивишу. Наш ансамбл обухвата и старије ученике из шестог разреда с којима смо уствари и почели, а ми смо наставили да радимо са новим генерацијама, каже учитељица Јелена Тркља.

Удружење „Игралиште Цветислава Тисића“ подршку за рад добија од новокнежевачке општине, али пуно помажу и родитељи. Нови Кнежевац је дуго био домаћин фестивала позоришних остварења северног Баната, међутим, та манифестација се одавно угасила, тако да је рад „Игралишта Цветислава Тисића“ пријатно освежење.

Позориште је чаробна ствар и ми се у припреми и извођењу представа играмо заједно са децом, тако да се надам да ће наш рад још дуго потрајати, очекивања су Горана Новакова.

М. Митровић

Пројекат „Хроника Новог Кнежевца“ реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести