Пчеларима пилот-пројекат за нови електронски аграр

БАЧКА ТОПОЛА: Од 15. априла пчелари ће бити први пољопривредни произвођачи који ће у Србији моћи електронским путем да подносе захтеве за субвенције и да их остварују, изјавио је  Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде приликом посете пчеларимае из Бачке Тополе.
д
Фото: Dnevnik.rs

У згради Месне заједнице Бачка Топола састанку је присуствовао и председник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић, као и пчелари ове општине, али и пољопривредници из других места из Војводине.

– Имаћемо нову платформу преко Управе за аграрна плаћања преко које ће за све субвенције по кошници моћи да се конкурише електронским путем, али да им се на исти начин достави решење, као и изврши исплата – казао је министар пољопривреде.

Он истиче да је ово пилот-пројекат за е-аграр, јер је идеја да од 1. јануара идуће године највећи део субвенција буде исплаћен електронским путем.

– Више неће бити чекања, слања и дуге обраде захтева, јер ћемо захтев електронски моћи да обрадимо за неколико минута. Мислим да је потпуно природно да се овај модел прво односи на пчеларе, јер су они најорганизованији и најлакше их је едуковати. Биће задржан и стари модел, ако неко жели поштаром и голубовима да шаље писма, ја му то не могу забранити, али ово је 21. век и омогућићемо људима да на један потпуно другачији начин остваре своје право и добију својих 720 динара по кошници – каже Недимовић.

Фото: Dnevnik.rs

Он је рекао да је дошао са циљем да их обавести да од понедељка креће израда правилника за регистрацију пчеларских позива, посебних позива који по потпуно другачијим условима треба да се крећу српским друмовима да би самим произвођачима била олакшана њихова активност. Према његовим речима све је више пољопривредних произвођача који се баве овом врстом пољопривредне производње “и морамо отварати нова тржишта за њих”.


Електронско пријављивање велика помоћ

Председник Удручења пчелара Бачка Топола Мирко Спасојевић сматра да је пријава електронским путем велика помоћ пчеларима, а касније свим пољопривредницима.

– То је идеално, данас треба да одеш, провериш, да ли је стигло или не, зовеш телефоном, никог не добијеш, ово ће свима уштедети време, за млађе је одлично, а старији који не баратају вешто мобилним телефонима или рачунарима, имају унуке који ће им сигурно помоћи – каже Спасојевић и додаје да ће сада имати потврду за пет минута.


– Предстоје нам још два велика посла ове године, када су пчелари у питању. Први је да решимо набавку субвенционисаног горива за селидбу друштава. Тај посао радимо у сарадњи са Савезом пчеларских организација Србије. С друге стране, градимо фабрику меда у Рачи Крагујевачкој, што је први пут да се пољопривредни произвођачи удруже и направе своју фабрику, која ће бити готова до јула – каже министар пољопривреде.

Он наглашава да им предстоји велика маркетиншка битка како се изборити са нелегалним произвођачима меда, али и против тровања пчела.

– Нема бољег места за најаву ове борбе, јер се сви сећамо прошле

године када је велики број пчела отрован баш у овој општини – каже Недимовић.

Када су у питању произвођачи фалсификованог меда, Влада РС је прошле године направила посебан тим и у сарадњи са Пореском управом, Управом за заштиту биља, Управом за ветерину, истиче Недимовић, већ је неколико људи осуђено због овог проблема.

Фото: Dnevnik.rs

Председник Удружења пчелара Бачка Топола Мирко Спасојевић каже да је министра срео пре годину и по дана, и од тада имају одличну сарадњу.

– Имали смо ситуацију да је била “спаљена земља” за нас, односно није било ниједне пчеле на стотине хектара, јер су све отроване. Ми смо добили малу накнаду, чисто да се обнове ројеви, то је данас хиљаду друштава – каже Спасојевић. – У источном делу општине ниједне пчеле није било, људи су подизали кредите, јер није штета само у пчелама, већ и у изгубљеној заради наредне две године.

Њихово Удружење броји 60 чланова, од чега су 80 одсто регистровани пчелари.

– Субвенције су нам добре, јер треба да почнемо од тога да нисмо имали ништа, 720 динара за кошницу је лепа цена, волели би наравно да је нешто виша, али као што и министар каже толики је буyет и не може преко тога. Тако да добијамо на 10 кошница 7.200 динара, а на 100 кошница 72.000 динара субвенција. Ако добијемо и гориво, и решимо велики проблем регистрације приколица, које користимо пар пута годишње, а велики је трошак, онда ћемо бити презадовољни – каже Спасојевић и додаје да мед треба јести сваки дан, као превентива, а не лек и да је савет купцима да тегла по цени од 300 динара не може бити ваљана и да није прави мед у питању, јер се цене крећу 500 динара по тегли у Бачкој Тополи, због економских прилика, а од 800 до 1.200 динара у Новом Саду.

Фабрика меда, сматра Спасојевић, прекинуће ланац фалсификованог меда, који је највећи проблем.

– Yаба све када ми произведемо и онда морамо да идемо у минималну цену, јер неко на пијаци продаје за 300 динара, али људи морају да знају да тај мед по тој цени, не може бити прави – истиче Спасојевић.

М. Стакић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести