Пет локалних самоуправа о заједничком управљању отпадним водама

ЗРЕЊАНИН: Пет локалних средњобанатских самоуправа потписале су јуче споразум о изради регионалног плана за управљање водама и отпадним водама у овом округу. Споразум је потписан између Града Зрењанина и општина Житиште, Сечањ, Нови Бечеј и Нова Црња, а део је пројекта пакета подршке градовима и општинама кроз унапређење услуга у областима управљања отпадом, отпадним водама и водоснабдевањем.
1
Фото: Dnevnik.rs

Наведене активности се спроводе у оквиру програма “Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза”, који финансира Влада Шведске и реализује Стална конференција градова и општина.

Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић у уводној речи захвалио се Сталној конференцији градова и општина, као и Влади Шведске и шведској асоцијацији САЛАР.

- Жеља нам је да што пре донесемо план како бисмо решили највећи проблем у очувању животне средине у овом региону, а то је управљање отпадним водама, као и проблем регионалног снабдевања пијаћом водом. Шведска влада уложила је значајна средства за финансирање овог пројекта, а ја верујем да ћемо брзо кренути у реализацију – истакао је Радишић.

Значајну улогу у овом подухвату има Стална конференција градова и општина.

- Овај план подразумева подршку локалним самоуправама на путу ка европским интеграцијама, а битан елеменат је укључивање грађана у овај процес и јачање капацитета администрације и запослених у управи и јавном комуналном предузећу. Стална конференција спроводи овај програм уз финансијску подршку Краљевине Шведске и шведске асоцијације локалних власти и региона САЛАР –  каже Јана Павловић, из Одељења за комунална и питања урбанизма и животне средине у Сталној конференцији градова и општина.

Она напомиње да након потписивања споразума следи усвајање одлуке у свих пет локалних самоуправа, а након тога ствараће се тимови за спровођење плана.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести