Плућна болница у Зрењанину добила акредитацију

ЗРЕЊАНИН: Специјална болница за плућне болести „Др Васа Савић“ у Зрењанину, након контроле спроведене крајем прошле године, добила је сертификат о акредитацији на

период од три године. 

Међу основним условима за добијање сертификата било је да ниједан критеријум, који се односи на безбедност пацијената, не буде оцењен са мање од 4. И сами пацијенти, који су учествовали у анкети Агенције за акредитацију здравствених установа Србије, позитивно су се изјаснили о зрењанинској Плућној болници и њеном особљу.

- Резултати су показали да су пацијенти више него задовољни нивоом хигијене, квалитетом исхране и општим амбијентом, свесни да је у датим околностима учињен максимум, иако сви знају да је, генерално, ситуација у домаћем здравственом систему веома лоша - каже за „Дневник“ директорка ове здравствене установе др Светлана Јовановић, уз напомену да је један од водећих проблема у Плућној болници недостатак кадрова, али да се менаyмент на све начине труди да пацијенти то не осете.

По њеним речима, установа са специфичном патологијом мањак запослених има нарочито код немедицинског и средњемедицинског особља, што врло успешно надокнађује свестраношћу тима, мултифункционалним кадром и сталном спремношћу да се запослени ангажују тамо где у том моменту има више обавеза. Установа се, иначе, налази у самом центру града што, по речима наше саговорнице, има одређених предности, али и мана. Објекат је реновиран пре више година и од тада је квалитетно одржаван, па се стиче утисак да је у питању нова грађевина. Капацитет је већи него што то специфична патологија захтева, што пружа могућност комотнијег односа према дужини хоспитализације.

-Тесна повезаност са Институтом за плућне болести у Сремској Каменици представља значајан фактор у процесу дијагностике и лечења. Требало би наставити у истом ритму и унапредити рад, јер једино тако све ово има смисла и даје добар резултат – оцењује др Светлана Јовановић.

У Специјалној болници за плућне болести „Др Васа Савић“ данас су обједињени примарна и секундарна превенција, хоспитално лечење и рехабилитација респираторне патологије. Здравствена установа располаже капацитетом од 160 постеља, на укупној површини од 4.451 квадратни метар, и то на две локације – у Зрењанину и одељењу у Јаши Томићу, које је привремено затворено због мањка лекара и пацијената. Болница је регионалног карактера и збрињава пацијенте из свих пет локалних самоуправа у Средњобанатском округу, са око 230.000 становника.

Ж. Балабан

 

 

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести