Победа - село звучног имена и луксузне прошлости

Иако је географски смештено скоро у геометријској средини Бачке, село Пебеда недалеко од Бачке Тополе са тешкоћама налази чак и она жена пријатног гласа што из „навигације“ усмерава возаче ка „одабраној дестинацији“.
pobeda foto jelena ivanovic -1.jpg (
Фото: Дневник (јелена Ивановић)

У овом селу звучног имена данас живи нешто више од две стотине људи који  деле судбину већине војвођанских малих места у којима је све мање људи.

Међутим имају сеоску амбуланту што је ређа појава за оваква места, али прави раритет овог села јесте отворени базен који се налази у центру.

Сигурно је 1958. године када је изграђен, то била велика победа за тада око 350 мештана јер  у то време ни многи градови још нису имали таква купалишта.

Наравно, данас се више нико тачно не сећа када је престао да ради, али он и даље стоји у центру села као невероватан сведок успона и падова наших села.

Фото: Dnevnik.rs

Дугачак око 30 метара и широк двадесетак, базен је у једном делу дубок до пет метара, а на двометарској скакаоници се још налази мермерна плоча са уклесаног годином изградње.

Уз базен се налази и уређен простор са  тридесет озиданих кабина за пресвлачење и остављање ствари, што овај комплекс који ће наредне године напунити округло шест деценија чини још невероватнијим.

Фото: Dnevnik.rs

Иако ни по стажу ни по годинама старости није испунио законске услове за одлазак у пензију, ова старина „старог система“ ће још дуго морати да се задовољи кишницом...        

Н.Перковић

Фото: Ј.Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести