Почела обнова фасаде старе школе у Идвору у оквиру Музјеског комплекса "Михајло Пупин"

ИДВОР: Након санације кровног покривача, урађене почетком године, а за шта је Министарство кулктуре и информисања издвојило 6,5 милиона динара, почела је друга фаза реконструкције старе школе, у оквиру Музејског комплекса „Михајло Пупин” у Идвору у општини Ковачица.
1
Фото: Фејсбук, Музеј "Михајло Пупин"

Радови обухватају уређење фасаде, а такође ће бити замењена лимарија и столарија, конкретно прозори и сва спољашња врата. Пројекат „Реконструкција старе школе – музеја Михајла Идворског Пупина“, који обухвата другу фазу радова, подржало је Министарство културе и информисања са 7,8 милиона динара.

Како је објаснио директор Дома културе Светислав Закић зграда деценијама није одржавана и била је у лошем стању. - Уз велику логистичку помоћ републичког Завода за заштиту споменика културе, почео је обиман посао реконструкције објекта. Најпре је 2018. године Министарство културе и информисања обезбедило 1,9 милиона динара за пројектно - техничку документацију, потом 6, 5 милиона динара за кровну конструкцију, и на крају око 7,8 динара за наставак радова, односно конзерветорско - рестаураторске радове на половини фасада, лимарске столарске радове - објаснио Закић. - Обнову смо започели у децембру, а динамика ће зависти од временских услова, јер мајстори не могу радити на фасади уколико се температура спусти испод нула степени Целзијуса. Ипак, очекујемо да ће до пролећа бити завршени. 

Према речима Закића у плану је да се по завршетку комплетне обнове у зграда школе оформи мултимедијална и интерактивна поставка, прилагођена модерном добу, а која ће бити посвећена Михајлу Пупину, како би се на најбољи начин неговало сећање на једног од највећих наших научника.

Музејски комплекс посвећен Михајлу Пупину основан је 1979. године поводом 125. годишњице рођења. Комплекс се састоји од три објекта: Музеја, Родне куће и Задужбине, и налази се у саставу Дома културе „Михајло Пупин” у Идвору. 

Музеј посвећен лику и делу Михајла Пупина смештен је у згради старе школе, подигнуте 1843. године. Поставку је израдио Музеј Војводијне из Новог Сада 1979. године и од тада се није мењала. Она приказује животни пут великог научника од првих сазнања о свету у родитељском дому, до признања и славе за своја научна достигнућа како у Америци тако и у отаџбини.

С. Ковач

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести