ПОЧЕЛИ ДАНИ ЛУДАЈЕ Гурманлуци и забава у знаку бундеве

КИКИНДА: Играма спретности почели су 34. „Дани лудаје”, а највише узбуђења, гурманлука, забаве и проглашење најтеже бундеве и најдуже тикве биће у петак на градском тргу у 13 сати.
1
Фото: kikinda.org.rs

Основци четири градске школе надметали су се у играма спретности с лудајом као што су цепкање семенки, преношене лудаје, потрага за њом у кукурузу, круњење златног зрна и ношење балона. Најспретнија је била екипа ОШ „Вук Караџић”, оставивши иза себе вршњаке из ОШ „Свети Сава”, „Жарко Зрењанин” и „Јован Поповић”.

- Овогодишње „Игре спретности” окупиле су више учесника него претходне године. Надамо се да ће се још већи број школа укључивати у овај интересантан програм - изјавила је Оливера Маринков из Одсека за послове развоја града.

Данас је приређен и карневал маскираних предшколаца и „Киндербал”. На те и остале садржаје „Дана лудаје”, Кикинђане и госте града позвали су добошар и костимирани малишани, који су се у центар града довезли кочијом у облику бундеве.

Да цео град буде у знаку „Дана лудаје” и са неким препознатљивим детаљима наранyасте боје, потрудили су се и многи власници радњи. Њихови излози украшени су плодовима јесени, а у првом плану су лудаје. У сусрет 34. „Данима лудаје”, Градска управа је расписала конкурс за најлепше уређен излог, а ласкаву титулу понела је продавница „Латте схоп”:

- Мислим да је то веома важно да током ове туристичке манифестације све буде у знаку лудаја. Комисија за избор најлепшег излога определила се за излог уређен с пуно укуса и маште - истиче Оливера Маринков.

Власница радње Јелена Максимовић, признаје да јој импонује што је излог њене продавнице проглашен за најлепши у граду.

-Знамо да је конкуренција била велика. Трудићемо се и даље да излог наше радње буде леп и атрактиван- обећала је Максимовић.

Музички програм отворио је гала концер хора и оркестра Културног центра „Attendite”. Публика је овацијама испратила њихов, за о

Фото: kikinda.org.rs

ву прилику, специјално припремљен наступ. То је потврдила и професорка др Биљана Јеремић, вођа хора који је извео репертоар чак на десет језика.

- Репертоаром су биле обухваћена популарне филмске композије и духовне црначке нумере. Извели смо „Салаш у малом риту”, „Земљо моја”, али и блок народних песама. Било је ту још пуно композија које су одушевиле публику. Сјајни су били и наши солисти: Марко Олбина, Дуња Гашић, Мила Јанковић, Лукијан Шевић, Ања Попадић и Јасна Грбић. Све честитке и колеги Алберту Нађу, шефу оркестра - рекла је Биљана Јеремић.

Организатор програма у Културном центру Кикинде Марко Марковљев задовољно је констатовао да су хор и оркестар „Аттендите” урадили пуно тога за релативно кратко време. - Публици смо подарили нешто потпуно другачије од оног што је навикла на овој манифестацији годинама уназад. Потрудићемо се да наши наступи постану традиционални. Сматрамо да овакав концерт доприноси развоју „Дана лудаје” у неком културолошком смислу- оценио је Марковљев.

Најважнији догађаји на „Данима лудаје” предстоје данас, када Кикинђани госте дочекују „Банатским фруштуком”, „Гостинском собом” и „Европским кутком”, а свакако са великим нестрпљењем очекује се такмичење за најтежу бундеву и најдужу тикву. Проглашење и подела награда узгајивачима биће у 13 сати на градском тргу. Узгајивачи су већ наговестили да ће бити рекорда. Кикинђанин Горан Лазић похвалио се да је однеговао тикву дугу четири метра, што надмашује лањску рекордерку од 295 центиметара Стевана Мартића из Земуна. Досадашњи рекорд са најтежом бундевом од 507 килограма од 2014. године држи Милан Десница из Савиног Села. У конкуренцији ће бити и најтеже бундеве из Мађарске и Румуније, а ко је однеговао победничке знаће се данас после мерења.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести